Foto: rr

Adres van ‘Het Straatje’ van Vermeer is ontdekt

De oorspronkelijke locatie van het wereldberoemde schilderij Het Straatje van de Hollandse meester Johannes Vermeer is ontdekt. Het exacte adres blijkt de Vlamingstraat in Delft te zijn, ter hoogte van de huidige nummers 40 en 42. De Nederlandse hoogleraar kunstgeschiedenis Frans Grijzenhout van de Universiteit van Amsterdam heeft het adres kunnen achterhalen na het raadplegen van zeventiende-eeuwse archiefstukken, zo maakte het Rijksmuseum bekend.

In de loop der tijd werden verschillende andere Delftse adressen gesuggereerd voor de afgebeelde huizen op het schilderij Gezicht op huizen in Delft dat Johannes Vermeer maakte rond 1657-1658. Geen enkel was echter overtuigend genoeg. Grijzenhout raadpleegde een bron die niet eerder voor dit doel werd gebruikt, De legger van het diepen der wateren binnen de stad Delft uit 1667.

In dit register staat een overzicht van Delftenaren met een huis aan een gracht en de belastingen die zij moesten betalen voor het uitdiepen van de gracht en het onderhoud van de kade voor de deur. Het register geeft een gedetailleerd beeld (tot 15 centimeter nauwkeurig) van de breedte van alle huizen en van alle tussengelegen gangen aan de grachten in Delft in de tijd van Vermeer.

Zo kon worden vastgesteld dat aan de noordkant van de Vlamingstraat, ter hoogte van de nummers 40-42, twee huizen stonden. De huizen waren elk ongeveer 6,30 meter breed met daartussenin twee direct naast elkaar gelegen poorten. ‘Aanvullend onderzoek naar de ligging van de huizen en de tuintjes daarachter bevestigt dat de situatie ter plaatse volkomen overeenkomt met het schilderij’, meldt het Rijksmuseum. ‘Nergens anders in Delft in de tijd van Vermeer kwam deze constellatie voor.’

Bron: BELGA
In het nieuws