Foto: AP

Procureur: 'IS sponsorde dubbele zelfmoordaanslag Ankara'

De terreurbeweging Islamitische Staat heeft de dubbele zelfmoordaanslag gesponsord die op 10 oktober in de Turkse hoofdstad Ankara het leven kostte aan 102 mensen en waarbij ook meer dan 500 gewonden vielen. Dat heeft de procureur belast met het onderzoek woensdag laten weten. Kort na de aanslag had de Turkse premier Ahmet Davutoglu IS al als verdachte nummer 1 naar voren geschoven.

Volgens de procureur plande de jihadistische groepering die achter de aanslag zit, de feiten nadat ze rechtstreekse instructies kreeg van Daesh, het Arabische acroniem van IS, in Syrië. Bedoeling was door de aanslagen te veralgemenen, de vervroegde parlementsverkiezingen van 1 november op de lange baan te schuiven, aldus de procureur.

Twee kamikazes bliezen op 10 oktober zichzelf op te midden van een vredesmars van linkse militanten die manifesteerden tegen het hernemen van de confrontaties tussen de Turkse veiligheidstroepen en de rebellen van de Koerdische Arbeiderspartij PKK. Vier verdachten met banden naar een Turkse jihadistische cel zijn vorige week in verdenking gesteld en opgesloten.

De dubbele aanslag was de dodelijkste ooit op Turkse bodem.

Bron: BELGA