Foto: BELGA

PS-kopstuk Marcourt over klimaatakkoord: 'Een woord is een woord'

'Een woord is een woord. Joke Schauvliege had een mandaat om te onderhandelen over de klimaatinspanningen en heeft een akkoord bereikt met de andere partners, dat moet worden gerespecteerd.' Zo zegt Waals viceminister-president Jean-Claude Marcourt (PS) in een reactie op de N-VA-kritiek op het akkoord.

De drie Vlaamse partijen zijn het niet eens over het klimaatakkoord dat bevoegd minister Joke Schauvliege heeft onderhandeld met de andere deelstaten en het federale niveau. Volgens N-VA is Schauvliege haar mandaat te buiten gegaan. Ook Open VLD heeft bedenkingen. CD&V betwist echter dat het klimaatakkoord nadelig zou zijn voor Vlaanderen.

'Onnodig bekritiseren'

'Je kan elk akkoord tot in het oneindige bekritiseren, maar eenmaal het gesloten is, moet je het respecteren', vindt Jean-Claude Marcourt, momenteel op economische missie in Canada. Het is volgens de minister nu aan de Vlaamse regering om de plooien tussen de partijen glad te strijken. 'Maar Joke Schauvliege had een mandaat', zegt hij. 'We mogen België niet in gebreke laten stellen', vindt de PS’er.

Marcourt heeft naar eigen zeggen evenwel geen intentie om het onderwerp ter sprake te brengen tijdens de economische missie die hij met onder meer Didier Reynders (MR) en Geert Bourgeois (N-VA) voert.

Bron: BELGA
In het nieuws