Foto: BELGA

Burger King richt pijlen op Quick

Het lijkt erop dat alle Franse vestigingen van fastfoodketen Quick omgedoopt worden tot Burger King. In ons land blijft de merknaam tot nader order wel behouden.

Investeringsmaatschappij Qualium, de huidige eigenaar van Quick, bevestigt dat het gesprekken aanknoopt met Groupe Bertrand. Dat is het belangrijkste bedrijf achter de Amerikaanse hamburgerketen Burger King in Frankrijk.

In Frankrijk zijn er momenteel slechts een vijftigtal Burger King-restaurants, waardoor het een relatief kleine speler is. Door een overname van Quick kunnen er dat in een klap een paar honderd restaurants meer worden.

Qualium verkoopt de 509 restaurants die bijna allen gevestigd zijn in Frankrijk, België en Luxemburg. ‘In Frankrijk zouden de Quick-restaurants geleidelijk overschakelen naar het merk Burger King. Het merk Quick zou behouden blijven in België, Luxemburg en buiten Europa’, luidt het maandag in een persbericht.

België

In de praktijk komt het schrappen van de Franse afdeling van Quick erop neer dat de merknaam vooral in ons land overeind blijft. De naam komt verder dan alleen nog voor in Luxemburg en een aantal niet-Europese vestigingen.

In ons land liggen de kaarten dan ook iets anders. Quick is in de jaren ‘70 hier ontstaan, en is nog steeds de marktleider. Daardoor is het niet onlogisch dat de merknaam hier niet meteen verdwijnt.

Als Groupe Bertrand Quick volledig overneemt is er ook nog een praktische belemmering om de vestigingen hier meteen om te dopen tot Burger King. De groep heeft de rechten op de merknaam immers wel voor Frankrijk, maar in België is er nog helemaal geen sprake van Burger King. Mogelijk zou ook het Amerikaanse bedrijf zich dieper in de discussie moeten mengen.

Nog dit jaar rond

De overname zou tegen eind dit jaar afgerond kunnen worden, aldus de twee bedrijven. Er is onder meer groen licht nodig van de mededingingsautoriteiten. Hoeveel Groupe Bertrand wil neertellen, werd niet gecommuniceerd. Enkele maanden geleden toen bekendraakte dat Quick in de etalage staat, circuleerde een bedrag van 800 miljoen euro.

Bron: BELGA

De podcasts van De Standaard