Foto: bdw

De favoriete aandelen van Paul D'Hoore

Paul D'Hoore baseert zijn favoriete aandelen op het koopgedrag van insiders, het groeipotentieel van de bedrijven en overnames die in de lucht hangen. Het resultaat is een erg diverse lijst, die over de grenzen van de sectoren heen kijkt.

Deceuninck

De West-Vlaamse producent van pvc-raam- en –deurprofielen Deceuninck heeft goede halfjaarresultaten gepubliceerd. Nu gaat Deceuninck 20 miljoen euro investeren in een tweede Amerikaanse fabriek. Die komt in Reno, in de westelijke deelstaat Nevada. De huidige fabriek staat in Monroe, in de oostelijke staat Ohio. Beide fabrieken liggen 3.500 kilometer van mekaar verwijderd. Je kan niet duidelijker zeggen dat Deceuninck de ambitie heeft om snel en efficiënt marktaandeel te winnen op het hele grondgebied van de Verenigde Staten.

In de nieuwe fabriek is plaats voor 24 productielijnen. Als de fabriek in het tweede kwartaal van volgend jaar in gebruik wordt genomen, zullen er 6 productielijnen actief zijn. Er is dus nog veel groei mogelijk.

De grootste aandeelhouder van Deceuninck, Francis Van Eeckhout, koopt op de beurs geregeld aandelen bij. Onlangs is ook onafhankelijk bestuurder Paul Thiers een voorraadje beginnen aanleggen. Als de insiders bijkopen, moeten de outsiders niet twijfelen…

Fugro

Fugro is een onderneming die gegevens verzamelt, verwerkt en interpreteert over het aardoppervlak en de zeebodem en op basis daarvan adviezen geeft aan onder meer de olie- en gasindustrie en de mijnbouw. Het bedrijf wordt zwaar geraakt door de huidige lage olieprijs.

Toen het aandeel crashte, kocht baggerbedrijf Boskalis vanuit het niets op de beurs een pakketje van 15 % bijeen. Daarmee was Boskalis meteen de grootste aandeelhouder van Fugro. Boskalis heeft zijn belang ondertussen uitgebreid tot ruim 25 %.

Het nieuws over de instap van Boskalis, dreef het aandeel Fugro prompt de hoogte in, omdat werd gehoopt op een overname van Fugro. Die hoop is gewettigd. Maar niet meteen. Boskalis nam in het recente verleden al andere Nederlandse drijvende bedrijven over, zoals het reddings- en sleepdienstenbedrijf Smit Internationale en Dockwise, een rederij die gespecialiseerd is in zwaar zeetransport, zoals olieplatforms, fabrieksonderdelen en militair materieel. Telkens nam Boskalis uitgebreid de tijd om eerst goedkoop een uitgebreid pakket aandelen te verwerven op de beurs. Iets gelijkaardigs zie ik ook gebeuren met Fugro.

GrandVision

GrandVision is de tweede grootste optiekketen ter wereld. De onderneming is actief in 43 landen in Europa, Zuid-Amerika, het Midden-Oosten en Azië.

GrandVision heeft nu al 5.825 winkels. Dat aantal zal blijven groeien. Want GrandVision neemt geregeld kleinere ketens over en integreert die in de groep. In december 2014 nam GrandVision nog de Italiaanse keten Angelo Randazzo over.

Om het overzicht te bewaren, worden de activiteiten onderverdeeld in drie segmenten. Het grootste segment – goed voor meer dan de helft van de omzet – omvat 16 landen in West-Europa en in het Midden-Oosten. Daartoe behoren onder meer de ketens in Nederland (eye wish) en België (Pearle). In die landen groeide de omzet met 12,2 %. Daarvan is maar 1,8 % afkomstig van overnames. Ook in zijn thuismarkten blijft GrandVision dus sterk groeien.

Uiteraard liggen de groeipercentages nog (veel) hoger in andere regio’s. In ‘de rest van Europa’ groeide de omzet met 18,4 %. De omzetstijging is voor 16,3 % afkomstig van de overgenomen Italiaanse keten Angelo Randazzo.

De sterkste groei komt logischerwijze van het kleinste segment: Zuid-Amerika en Azië. De omzet groeide daar met 48,6 %. Die groei is voor 36,7 % te danken aan overnames in China, Colombia, Peru en Turkije.

Het aandeel GrandVision is zeker niet goedkoop. De boekwaarde bedraagt maar 2,44 euro per aandeel. En de koers/winst-verhouding is al opgelopen tot 36,50! Anderzijds is het duidelijk dat GrandVision nog over zeer veel groeimogelijkheden beschikt.

Resilux

Resilux produceert plastic flessen en preforms in Europa en de Verenigde Staten. Daarnaast heeft het bedrijf uit Wetteren een belang van 50 % in Airolux. Dat bedrijf produceert plastic spuitbussen die geen gebruik maken van drijfgas, maar van perslucht. Het procedé is wereldwijd beschermd.

Airolux heeft alles zelf moeten ontwikkelen en dat heeft bloed, zweet en tranen gekost. En geld. Gillette brengt scheergel op de markt in zo’n spuitbus. Airolux heeft een contract van vijf jaar afgesloten met P&G, de moeder van Gillette.

Het aandeel Resilux heeft al een fors voorschot genomen op het succes van Airolux. Ook in 2015 is Airolux – tegen de prognoses in – nog altijd verlieslatend. Maar de beleggers behouden het vertrouwen en de (hoge) beurskoers houdt stand.

Ondertussen draait de productielijn in Zwitserland op volle capaciteit. Dezer dagen wordt de tweede lijn in gebruik genomen, waardoor de capaciteit zou verdubbelen tot 80 miljoen spuitbussen per jaar. Volgend jaar worden normaal wéér twee nieuwe productielijnen in gebruik genomen. In 2018 – uiterlijk in 2019 – zouden er al tien productielijnen in gebruik moeten zijn. Dan kan Airolux 400 miljoen spuitbussen per jaar produceren.

Syngenta

Syngenta is een producent van scheikundige spuitstoffen om landbouwgewassen te beschermen tegen insecten en tegen ziektes. Het Zwitserse bedrijf heeft ook een zadenafdeling.

Monsanto, de wereldleider in de productie van zaden, deed onlangs een overnamevoorstel van 449 Zwitserse frank per aandeel. Syngenta had daar geen oren naar. Monsanto trok dat bedrag op tot 470 Zwitserse frank per aandeel. Syngenta wees ook dat bod van de hand, mogelijk in de hoop dat de Amerikanen hun bod nog eens zouden optrekken. Maar Monsanto besliste géén bod meer uit te brengen op Syngenta. Het aandeel Syngenta ging in vrije val.

Een aantal grotere aandeelhouders van Syngenta reageerden woedend omdat het management “voor 15 à 20 miljard euro aandeelhoudersgeld heeft weggegooid”. Topman Mike Mack probeert zijn aandeelhouders nu te paaien. Allereerst gaat Syngenta voor 2 miljard dollar eigen aandelen inkopen. Zo’n operatie verhoogt de winst per aandeel en kan ook de beurskoers omhoog stuwen. Daarnaast gaat Syngenta ook zijn zadenbusiness verkopen.

Daarmee is de koersdaling van Syngenta gestopt. En dat overnameverhaal kan vroeg of laat ook nog een vervolg krijgen.

Paul D’Hoore is uitgever van de wekelijkse beursbrief Beurssucces.