Foto: REUTERS

Vredesinstituut: ‘Illegale wapens geen prioriteit voor politie’

De Belgische politie besteedt veel te weinig aandacht aan de illegale wapenhandel. Dat zegt het Vlaams Vredesinstituut, dat onder meer onderzoek voert naar het wapenbezit in België.

Na de verijdelde aanslag op de Thalys komt België, en vooral Brussel, eens te meer in de internationale schijnwerpers als draaischijf van de illegale wapenhandel. Uit een studie van het Vredesinstituut blijkt dat er veel wapens worden geïmporteerd uit het voormalige Oostblok, maar dat er ook veel wapens worden gestolen in België zelf.

Geen prioriteit

Volgens het Vredesinstituut zijn wapens op dit moment geen prioriteit van de politie. 'Wapens zijn van secundair belang in het politieonderzoek', zegt onderzoeker Nils Duquet. 'De speurders houden zich voornamelijk bezig met de dader en zijn motieven.'

Volgens Duquet moet de politie dringend werk maken van een goede beeldvorming rond de wapens die worden gebruikt bij misdrijven. 'Er zijn op dit moment zelfs geen goede cijfers beschikbaar. De registratie van de inbeslagnames gebeurt niet goed en de beschikbare resultaten worden niet geanalyseerd. Pas als er een goed beeld wordt gevormd kan er een beleid worden ontwikkeld.'

Middelen

Het Vredesinstituut merkt op dat België nu wel een goede wapenwet heeft, maar dat het de opsporingsdiensten ontbreekt aan middelen om de netwerken aan te pakken en dat er te weinig internationale samenwerking is.

Uit onderzoek van het Vredesinstituut blijkt dat de meeste wapens die momenteel naar België worden gesmokkeld afkomstig zijn uit het voormalige Oostblok. Het grote arsenaal aan wapens dat er na de oorlog achterbleef is in handen gevallen van criminelen, die ze aan spotprijzen doorverkopen.

Albanese misdaadgroepen

Volgens de politie zijn naast Albanese georganiseerde misdaadgroepen ook criminele motorbendes en individuen uit het portiersmilieu betrokken in deze illegale transacties.

Niet alle smokkel gebeurt echter door criminele organisaties. Zo zijn er particulieren die zelf naar landen reizen waar een soepeler regime heerst voor de aanschaf van vuurwapens. Verder zijn er ook particulieren die wapens via het internet in het buitenland aankopen en deze wapens met de post laten thuisbezorgen.

Diefstal

Een andere bron voor de illegale vuurwapenmarkt is de diefstal van vuurwapens, zegt het Vredesinstituut. In België worden immers relatief veel wapens gestolen. Uit statistieken van de federale politie blijkt dat er jaarlijks ongeveer 1.600 à 2.100 diefstallen van wapens of explosieven worden vastgesteld.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden