Dodentocht stevent af op meer finishers dan ooit

In Bornem hebben zaterdagochtend om 7 uur de eerste deelnemers van de 100 kilometer lange Dodentocht de finish bereikt. In de loop van de nacht hebben een achthonderdtal wandelaars er de brui aan gegeven, maar volgens de organisatie is dat een opvallend laag aantal.

Vrijdagavond startten 12.014 deelnemers, het hoogste aantal ooit. De Dodentocht stevent dan ook af op een recordaantal mensen dat effectief binnen de 24 uur over de eindmeet komt. Vorig jaar was er ook al een deelnemersrecord met ruim 11.800 ingeschrevenen, maar toen haalde zowat 40 procent de finish niet.

De organisatie was zaterdagochtend vooral opgelucht dat het 's nachts nagenoeg volledig droog bleef. 'Het was en is nog steeds ideaal wandelweer', zegt communicatieverantwoordelijke Thomas D’hondt. 'Als het zaterdagmiddag qua regen niet al te veel de spuigaten uitloopt, kunnen we ditmaal dus ook meer finishers dan ooit verwelkomen.'

Niet te snel eindigen

De vroegste vogels moesten zaterdagochtend nog even halt houden voor ze de finishlijn mochten overschrijden. De Dodentocht is immers nog steeds geen wedstrijd en heeft naast een maximumtijd van 24 uur ook een minimumtijd van 10 uur. Zo wil de organisatie deelnemers die de afstand lopend afleggen ontmoedigen zichzelf te forceren om als eerste te eindigen of een nieuwe recordtijd te behalen. Toen de controlepost aan de eindmeet om 7 uur opende, stonden er al 16 dapperen te wachten.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden