Foto: Twitter

Opnieuw deelnemersrecord voor Dodentocht

Vrijdagavond om 21 uur is het startschot gegeven voor de Dodentocht, een 100 kilometer lange lus door regio Klein-Brabant en stukjes van Vlaams-Brabant en Oost-Vlaanderen. 12.014 wandelaars en lopers verschenen aan de start. De tocht moet in 24 uur uitgelopen worden.

Aan de Sint-Bernardusabdij in Bornem is vrijdagavond het startschot gegeven voor de 46ste Dodentocht. In totaal nemen er dit jaar 12.017 wandelaars en lopers deel aan de 100 kilometer lange beproeving. Dat is nog net iets meer dan de ruim 11.800 deelnemers van 2014. Ondanks de mindere weersvoorspellingen, de wateroverlast van donderdag en het grote aantal opgevers van vorig jaar lieten dus opvallend weinig mensen zich ontmoedigen.

Vooral zaterdagmiddag wordt er nog (veel) regen voorspeld op het parcours van de Dodentocht. Het Rode Kruis raadde vooraf alvast aan om vooral voldoende sokken mee te nemen onderweg. Door vaak van sokken te wisselen kan je immers je voeten beter droog houden en blaren vermijden. Wie toch ongemakken ondervindt, kan rekenen op zowat 300 vrijwilligers van het Rode Kruis in 10 hulpposten langs het traject.

'Bij de start hebben we het gelukkig droog gehouden en ook deze nacht verwachten we geen regen meer', zegt Thomas D'hondt van de organisatie. 'Hopelijk krijgen we dit jaar dus ook een record aantal finishers. De omstandigheden zijn alvast goed, het koelt 's nachts niet te veel af en overdag wordt het niet te warm. Voor de regen binnen zijn is de boodschap!'.

De eerste (lopende) deelnemers worden zaterdagochtend omstreeks 7 uur aan de aankomst verwacht. De organisatie laat voordien nog geen finishers toe, aangezien ze geen wedstrijd wil maken van het evenement en ze wil vermijden dat lopers gezondheidsrisico's zouden nemen om toch maar zo vroeg mogelijk te arriveren. De rest van het deelnemersveld zal dan in de loop van de dag binnendruppelen. Binnen de 24 uur moet iedereen aangekomen zijn.

Wie wil volgen waar vrienden of familieleden zich al bevinden, kan dat via het trackingsysteem.

De Dodentocht behoort tot de zwaarste tochten van ons land. Wij diepten nog enkele - tijdloze - tips op uit ons archief.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden