Foto: European Union

Grieks akkoord ‘moet er echt wel op zijn’

De eurogroep is vrijdagmiddag bijeen om zich uit te spreken over het technisch akkoord over een nieuw, derde hulpprogramma voor Griekenland. De ministers van financiën lijken optimistisch, maar tekenen nog enig voorbehoud aan. ‘Deze keer moet het er echt wel op zijn’, zegt onze minister Johan Vanovertveldt (N-VA) bij aanvang van de vergadering.

Het akkoord stelt de Grieken tot 86 miljard euro aan nieuwe noodhulp in het vooruitzicht, in ruil voor structurele hervormingen, besparingen en belastingverhogingen. Na een lang debat keurde het Griekse parlement vrijdagochtend de tekst goed waarover Griekenland een akkoord bereikte met de Europese Commissie, de ECB, het IMF en het noodfonds ESM, nu is het aan de ministers van Financiën van de eurozone om hetzelfde te doen.

Minister Vanovertveldt sprak voor aanvang van ‘een gigantische stap in de goede richting’, al is het volgens hem ‘nog niet allesomvattend’. ‘We moeten beseffen dat het de derde keer is dat we Griekenland proberen te redden. De enkele lacunes die er duidelijk nog wel inzitten hopen we er vanmiddag te kunnen uithalen.’ Als knelpunten noemde hij de situatie van de banken, de praktische uitwerking van de uitkering en de houdbaarheid van de schuld.

Een mogelijke schuldverlichting is voor Vanovertveldt niet aan de orde. ‘Dat blijft ook zo’. Hij voegde daar wel aan toe dat dit in de loop van de discussie mogelijk wel aan de orde zou komen.

IMF

Vanovertveldt zat daarmee op dezelfde lijn als Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem. De Nederlander wees erop dat zijn collega’s nog met heel wat “kritische vragen” zitten. “Er zijn zorgen over de herkapitalisering van de Griekse banken, over de invulling van het privatiseringsfonds en over de betrokkenheid van het IMF.”

Het IMF zat de voorbije maand mee aan de onderhandelingstafel, maar beslist pas in oktober of het meestapt in de financiering van het nieuwe programma. Het wil een schuldverlichting voor Griekenland, maar vooral Duitsland staat op de rem. De discussie over de Griekse schuldpositie vindt niet vroeger dan oktober plaats, verduidelijkte Dijsselbloem.

Alexander Stubb, de Finse minister van Financiën, vindt dat de eurogroep in een catch-22 terechtgekomen is. “Het IMF komt pas aan boord als Griekenland een schuldverlichting krijgt. Wij willen het IMF, maar geen schuldverlichting.” De Duitse minister Wolfgang Schäuble wil van het IMF het engagement krijgen dat het ook in het derde programma zal meestappen, “dat is voor ons de voorwaarde”.Overbruggingskrediet

Niettemin is Stubb optimistisch over een akkoord op de eurogroep, al is het maar over de grootte van een eerste schijf noodhulp. Die moet vóór 20 augustus aan Griekenland overgemaakt worden, wanneer het land meer dan 3 miljard euro terug moet betalen aan de ECB. Schäuble verklaarde dat Athene in geen geval schrik moet hebben dat het die verplichting niet zal kunnen nakomen: mocht de eurogroep het derde programma niet goedkeuren, zal Athene zeker een nieuw overbruggingskrediet krijgen om aan zijn meest acute financieringsbehoeften te voldoen.

Lidstaten

Als de ministers van Financiën van de eurozone eenmaal het derde, drie jaar lopende programma hebben goedgekeurd, is het aan de individuele lidstaten om hun fiat te geven. In zeven landen (Duitsland, Estland, Finland, Letland, Oostenrijk, Portugal en Spanje) moet het parlement zich uitspreken.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden