Foto: BELGA

CD&V fluit Weyts terug over ritueel slachten

Een totaalverbod op ritueel slachten, de ambitie van minister Weyts, zal in elk geval niet meer voor deze legislatuur zijn. Dat verzekert CD&V-parlementslid Sonja Claes. ‘Wij vinden het belangrijk dat de godsdiensten hun rituelen kunnen behouden.’

Na de juridische stappen van de moslimgemeenschap tegen het verbod op onverdoofd slachten op tijdelijke slachtvloeren, koos Ben Weyts (N-VA) voor de vlucht vooruit. De minister van Dierenwelzijn pleit ervoor het verbod op termijn uit te breiden naar de erkende slachtvloeren.

Maar dat zal in elk geval niet meer deze legislatuur zijn, zegt CD&V-parlementslid Sonja Claes. ‘Weyts wil veel verder gaan dan de ­Europese richtlijn, die stelt dat er nog wel ritueel geslacht mag worden, maar dan enkel in ­erkende slachthuizen.’

Voor CD&V is dat de lijn die de partij zal aanhouden. ‘Zo geef je aan moslims, maar ook aan joden, de mogelijkheid om de riten uit hun godsdienst te behouden’, zegt Claes.

Intussen blijkt uit een nagelnieuw verslag van de Europese Commissie dat de toezichter geen fundamentele problemen ziet in het inrichten van tijdelijke slachtvloeren. ‘Ook al zijn ze niet in de regel met de Europese verordening, er wordt veel moeite gedaan om de voorschriften te respecteren’, luidt het. De Commissie beveelt niét aan om de tijdelijke vloeren te verbieden, ze laat ze oogluikend toe.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden