
Atheense beurs klokt af op 16,2 procent verlies
Nadat de beurs van Athene vijf weken gesloten is geweest, opende ze maandagochtend opnieuw. Griekse beleggers kregen meteen opdoffers van meer dan 20 procent te verwerken. Tegen het sluitingsuur was het verlies teruggedrongen naar 16,2 procent.
Afgelopen vrijdag kondigde het Griekse ministerie van Financiën aan dat de Atheense beurs vandaag opnieuw zou openen. Vijf weken geleden, op 29 juni, werd de Griekse handel immers volledig stilgelegd. Bij de heropening van de beurs ging de koers al snel tot 23 procent omlaag. Omstreeks 11.30 uur werden de verliezen enigszins getemperd, tot 18,05 procent. Even na de middag stond de ASE nog altijd op -16,26 procent, en de ASE-index is uiteindelijk ook op dat niveau gesloten.
Griekse beleggers verkochten massaal hun aandelen, en het waren vooral de financiële en de bankaandelen die klappen kregen. De bankwaarden van Piraeus Bank SA en de Griekse Nationale Bank, die in het oog van de storm stonden aangezien de Grieken sinds december voor 40 miljard euro geld afhaalden, noteerden met verliezen van bijna 30 procent. Zodra dat percentage bereikt wordt, wordt de handel stilgelegd. Met enkele strikte regels, zoals ook de kapitaalcontroles, moeten extreme dalingen - zoals onder meer op 21 april van dit jaar, toen -52 procent bereikt werd - vermeden worden.
Op de Belgische beurs heeft het weinig impact. De Bel20, maar ook zijn buren, opende aan het begin van de week positief.
Kapitaalcontroles
Ook de banken bleven al die tijd gesloten. Inmiddels, sinds 20 juli, kunnen Grieken opnieuw geld afhalen of naar het buitenland overschrijven, zij het in beperkte mate. Op dezelfde manier krijgen ook de Griekse beleggers nu nog kapitaalcontroles opgelegd. Die beperkingen krijgen buitenlandse investeerders niet opgelegd, op voorwaarde dat ze al actief waren op de markten vóór de Griekse beurs gesloten werd in juli.
Sindsdien stemden zestig procent van de Grieken ‘nee’ in een door premier Alexis Tsipras voorgelegd referendum. Daarmee toonden ze hun vertrouwen in hun premier, maar dreigde ook een stap uit de eurozone voor het land. Dat wist Tsipras echter te voorkomen door in te stemmen met de strenge besparingsmaatregelen die de schuldeisers Griekenland oplegden.
Volgens experten zal het nog maanden duren alvorens het wantrouwen bij investeerders wegebt en Griekenland en zijn bedrijven opnieuw geld zullen opbrengen op de internationale markt.