Foto: AP

Matt Damon en Ben Affleck verfilmen Fifa-schandaal

Oscarwinnaars Matt Damon en Ben Affleck gaan het Fifa-schandaal verfilmen. Dat meldt het blad Vanity Fair. De basis wordt het boek van onderzoeksjournalist Ken Bensinger.

Warner Bros., waartoe het door Damon en Affleck opgerichte Pearl Street Films behoort, heeft de rechten verworven voor Houses of Deceit, het nog te verschijnen boek van Bensinger.

Hoofdfiguur van het boek (en de film) is Chuck Blazer. De nu 70-jarige Amerikaan schopte het van zero, werkloze vader, tot hero, voetbalorganisator bij de Fifa en miljonair. Nu is hij weer naar af. Blazer bekende corruptie en is het middelpunt van een van de grootste sportschandalen van de voorbije decennia.

De Amerikaanse politiedienst FBI heeft meer dan twintig jaar het terrein van de topsportfunctionarissen afgesnuffeld om de voorbije maand genadeloos toe te slaan met een reeks huiszoekingen en arrestaties. Blazer zelf pleitte op tien klachten schuldig, naast corruptie ook belastingontduiking.

918 dollar voor andere Fifa-film

Er is nog weinig geweten over de film van Damon en Affleck, die samen ooit een Oscar voor Beste Script wonnen voor Good Will Hunting (1998). Zo is niet bekend of beiden zullen meespelen in de film.

Maar het is nu al vrijwel zeker dat hun Fifa-film beter zal scoren dan United Passions, een door de Fifa gesponsorde prent over de geschiedenis van de Fédération Internationale de Football Association. Ondanks de aanwezigheid van ronkende namen als Tim Roth en Gérard Depardieu speelde de film tijdens zijn openingsweekend, drie weken geleden, voor lege tribunes en leverde hij amper 918 dollar op. Ter vergelijking: datzelfde weekend maakten de imaginaire monsters van Jurassic World de box office in Noord-Amerika (VS en Canada) 208.806.270 dollar rijker.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden