• Leden van de Franse speciale recherche- en interventie-eenheid (FRI) staan bij het appartement van Sahli.
Vier mensen gearresteerd

'Onthoofd slachtoffer Franse aanslag was baas vermoedelijke dader'

In Lyon zijn verschillende gewonden gevallen nadat een auto vol gasflessen omstreeks 10 uur plaatselijke tijd inreed op een gasfabriek. Bij de aanslag werd ook een man onthoofd. Na de aanslag op een industrieterrein bij Lyon, waarbij een dode viel, zijn vier mensen gearresteerd. Dat heeft de procureur van de Republiek, François Molins, gezegd tijdens een persconferentie.

Na de aanslag op een industrieterrein bij Lyon, waarbij een dode viel, zijn vier mensen gearresteerd. Dat heeft de procureur van de Republiek, François Molins, gezegd tijdens een persconferentie. De hoofdverdachte, Yassin S., werkte sinds maart als chauffeur in het bedrijf van het 54-jarige slachtoffer, dat onthoofd werd. Yassin S. werd opgesloten op verdenking van moord en poging tot moord in bende. Zijn vrouw, zijn zus en nog een derde persoon zijn gearresteerd wegens bendevorming.

Volgens de procureur ging de 35-jarige hoofdverdachte, vader van drie kinderen, waarschijnlijk alleen tewerk. De getuigenissen wijzen op een enkele persoon die in een voertuig de fabriekssite binnenreed, luidde het. Daarbij was er ook een explosie, maar er zouden verder geen gewonden gevallen zijn.

Het onderzoek moet onder meer nog uitwijzen of het slachtoffer voor of na zijn dood onthoofd werd. Er werd een mes gevonden nabij de wagen van de verdachte. De vlaggen met inscripties die werden teruggevonden, moeten nog worden geanalyseerd. Yassin S. heeft geen gerechtelijk verleden, maar zijn naam was wel genoteerd omdat hij tussen 2006 en 2008 radicaliseerde. Ook tussen 2011 en 2014 was hij de autoriteiten nog opgevallen omwille van zijn banden met de salafistische beweging van Lyon.

Aanslag

Toen de auto inreed op de gasfabriek Air Products in Saint-Quentin-Fallavier, hoorden omstaanders meerdere ontploffingen op het bedrijfsterrein. De politie vond later ook een onthoofd lichaam terug vlakbij de gasfabriek. Het afgehakte hoofd zou volgens de Franse krant Le Dauphiné op een hek geplaatst zijn met daarbij een vlag met Arabische teksten en islamitische tekens.

De omgeving werd afgezet door de brandweer en de politie. Ook de hulpdiensten en de antiterreureenheden zijn ter plaatse. Verschillende werknemers van Air Products verkeren in shock. Bijna alle getuigen worden opgevangen in de naburige gemeente Verpillière, waar een zaaltje ter beschikking werd gesteld.

Vier arrestaties

De Franse politie is er een uur na de aanslag in geslaagd om de eerste verdachte op te pakken, die evenwel geen identiteitspapieren bij zich had, aldus de minister van Binnenlandse Zaken Cazeneuve. De identiteit van de man werd enkele uren later vrijgegeven: Yassin Sahli (35). Ook zijn verloofde werd voor verhoor naar het politiekantoor gebracht.

Een tweede verdachte werd in de namiddag ingerekend. De politie doorzoekt het huis van de tweede verdachte om bewijsmateriaal te verzamelen. Het zou gaan om de bestuurder van een Ford Fusion die vrijdagmorgen heen en weer reed voor de fabriek waar de aanslag werd gepleegd, mogelijk verkende hij de omgeving van de fabriek.

Verdachte werknemer van slachtoffer

De man die onthoofd werd was een 54-jarige man met een transportberdrijf in de Rhône-streek. Zijn bedrijf zou ook Sahli tewerkgesteld hebben. Dat zegt een bron dichtbij het dossier.

'Dit is een terroristische aanslag'

Volgens, een socialistische parlementslid uit de regio, Joëlle Huillier, gaat het zonder twijfel over een terroristische aanslag. Op Twitter liet de politica weten dat de Franse minister van Binnenlandse Zaken, Bernard Cazeneuve, aanwezig is naar de plaats van de ramp. 

De Franse president, François Hollande, heeft inmiddels bekendgemaakt dat hij zijn medewerking aan de Europese top in Brussel tijdelijk opschort en onmiddellijk terugkeert naar Frankrijk. 

De podcasts van De Standaard