Foto: REUTERS

Ratingbureaus negeren risico’s van klimaatverandering

Kredietbeoordelaars als Standard & Poor’s, Moody’s en Fitch houden bij het toekennen van hun ratings nauwelijks rekening met de gevolgen van de klimaatverandering. Die inschattingsfout zou mogelijk voor een nieuwe financiële crisis kunnen zorgen, zo blijkt uit een rapport van het Center for International Environmental Law (Ciel) waarover de Britse krant The Guardian op zijn website bericht.

Fossiele brandstoffen zoals olie en steenkool worden momenteel overgewaardeerd door de ratingbureaus, zo stelt het in Washington gevestigde centrum. Er wordt meteen ook op gewezen dat de overwaardering van de zogenaamde subprime-hypotheken in 2008 mee aan de basis lag van de financiële crisis.

Klimaatwetenschappers zijn het er namelijk over eens dat de gemiddelde opwarming van de aarde tot 2 graden Celsius beperkt moet worden, om al te grote milieurampen te vermijden. Om dat doel te bereiken, moet de CO2-uitstoot wereldwijd fors worden teruggedrongen. Wellicht zal tachtig procent van de steenkoolreserve, de helft van de gasvoorraad en een derde van de olievoorraad onaangeroerd blijven.

Toch doen de kredietbeoordelaars alsof er niets aan de hand is, meldt het rapport. Door geen rekening te houden met die risico’s, wordt de rating van ondernemingen die investeren in fossiele brandstoffen kunstmatig hoog gehouden, zo luidt het.

‘De waarde van de investeringen in de fossiele brandstoffen zou in ons huidige klimaatveranderingstraject dramatisch kunnen afnemen, net zoals de subprime-hypotheken waardeloos werden tijdens de kredietcrisis’, zo stelt Muriel Moody Korol, een van de mede-auteurs van het rapport, in The Guardian.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden