Foto: AFP

Apple onthult eigen muziekdienst Music

Apple heeft op het WWDC-evenement zijn eigen muziekstreamingdienst aangekondigd: Apple Music. Hiermee gaat Apple de concurrentie aan met Spotify, Deezer en Tidal. Daarnaast komen er onder andere updates voor iOS en Mac OS X.

De Music-app wordt via het aankomende iOS 8.4 standaard op alle ondersteunde apparaten geïnstalleerd en combineert de via iTunes aangeschafte muziek met een streamingaanbod. Daarnaast kunnen ook videoclips afgespeeld worden.

Naast de muziekstreamingdienst lanceert Apple ook Beats 1, een liveradiozender die wereldwijd beschikbaar is en vanuit Music te beluisteren is. Beats 1 wordt continu beheerd door radio-dj's. Via deze dienst is 24 uur per dag radio te horen vanuit drie verschillende studio's, in New York, Los Angeles en Londen.

Met de nieuwe muziekdienst hoopt Apple de concurrentie met grote spelers als Spotify aan te kunnen gaan. De dienst is vanaf 30 juni beschikbaar in de VS. In het thuisland zal de dienst 9,99 dollar per maand kosten. Voor families tot zes personen komt er een speciaal abonnement dat 14,99 dollar kost. De eerste drie maanden zijn gratis en pas daarna moet er per maand worden afgerekend. Het is nog niet bekend wat de prijs in België wordt. 

Apple wil zich onderscheiden door 'menselijke afspeellijsten'. Veel streamingdiensten maken gebruik van algoritmes die de juiste muziek bij elkaar zoeken. Streamingdienst doet dit ook al. Binnen Apple Music komt een platform, Connect, waarop artiesten hun muziek en hun merchandising kunnen promoten. Ook kunnen ze via dat platform in contact komen met luisteraars. Connect staat in contact met de social media-accounts van artiesten.

Opvallend is dat Apple Music ook beschikbaar wordt voor Android-gebruikers. Hierdoor groeit het aantal potentiële gebruikers van de streamingdienst enorm.

Spotify

Spotify krijgt er met de komst van Apple op de streamingmarkt een enorme concurrent bij. Apple heeft een grote fanbase en een grote berg cash dat het te besteden heeft om Apple Music te promoten. Toch lijkt Spotify-ceo Daniel Ek niet gelijk onder de indruk. Op twitter zette hij de inmiddels verwijderde tweet 'Oh ok.'. 

iOS 9

Het nieuwe mobiele besturingssysteem iOS 9 zal vooral sneller en stabieler worden. Verder zijn er weinig zichtbare updates. Siri zal wel zichtbaar aangepast zijn. Dit zal door nieuwe vormgeving zijn en de toevoeging van ProActive. Siri leert van je dagelijkse activiteiten en gaat je zaken voorstellen die mogelijk interessant zijn.

OS X: El Capitan, de opvolger van OS X Yosemite moet eveneens stabieler worden. Verder zijn er ook geen grote nieuwe functies. 

Apple Pay

Apple maakte ook bekend voet aan de grond te zetten in Europa. In eerste instantie is het alleen te gebruiken in het Verenigd Koninkrijk. Daar zal het mogelijk zijn om via Apple Pay te betalen in het openbaar vervoer. Over andere Europese landen heeft Apple niets gezegd.