Jane Hawking: ‘We zijn met vier in het huwelijk getreden’

In een openhartig interview in 2015 vertelde Jane Hawking, de ex-vrouw van Stephen Hawking, hoe dicht de verfilming van hun relatie in ‘The Theory of Everything’ aanleunt tegen de waarheid. ‘Toen ik de film zag, dacht ik: ze heeft mijn persoonlijkheid gestolen!’

‘Toen ik de film zag, herkende ik mezelf zeker in de personages’, zegt Jane Hawking. Jane was jarenlang getrouwd was met Stephen Hawking: fysicus, kosmoloog, wiskundige én ALS-patiënt. In The Theory of Everything wordt de relatie van de Hawkings onder de loep genomen en wordt de tol van Stephen Hawkings zenuwziekte en drang naar wetenschappelijke ontdekkingen het koppel uiteindelijk te veel en gaan ze elk hun eigen weg - net zoals het er in hun leven echt aan toeging. ‘Ik dacht: die actrice heeft mijn persoonlijkheid gestolen’, zegt Jane.

Na het bekijken van The Theory of Everything vroegen verschillende media naar de mening van de Hawkings. Het resultaat was verrassend: Stephen vond dat ‘er te weinig ruimte was gelaten voor zijn wetenschappelijke publicaties en voor het wiskundige aspect van zijn carrière’ terwijl Jane ‘toch nog altijd wat emotie miste tijdens sommige scènes’. En net daar wringt het schoentje, aldus Jane.

‘Zorgen voor Stephen was veel zwaarder dan in de film’

‘In werkelijkheid was het zorgen voor Stephen veel zwaarder en waren de obstakels die we moesten overwinnen veel groter dan in de film. Maar ik begrijp wel dat zoiets niet verfilmd kan worden’, zegt de ex-vrouw van Stephen.

Zijn zenuwziekte zorgde ervoor dat Hawkings zenuwcellen onherroepelijk werden aangetast, waardoor hij al snel verlamd raakte en in een rolstoel belandde. Nadat de geleerde in 1985 een longontsteking opliep, moesten zijn stembanden worden doorgesneden waardoor hij enkel nog kon communiceren via een computerprogramma.

‘Met vier in het huwelijk getreden’

‘In werkelijkheid zijn we met vier in het huwelijk getreden: Stephen, ik, fysica en zijn zenuwziekte. En als je die zenuwziekte wegneemt, dan zaten we nog altijd met die fysica. Weet je, de vrouw van Einstein noemde fysica ooit als de reden van haar scheiding...’

Lees het hele interview met Jane Hawking in The Guardian.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen