Foto: AFP

‘Facebook verwerkt stiekem gegevens van internetgebruiker’

De sociaalnetwerksite Facebook verwerkt heimelijk de persoonsgegevens van zowel haar leden, gebruikers als iedere internetgebruiker die in contact komt met producten en diensten van het netwerk, zonder daarvoor toestemming te vragen. Dat stelt de Privacycommissie, die een eerste principiële aanbeveling aannam over Facebook.

In die aanbeveling staat dat de Belgische Privacycommissie bevoegd is en dat het Belgisch recht ook op Facebook van toepassing is. ‘Het wordt buigen of barsten’, waarschuwt de Privacycommissie.

Naar aanleiding van de nieuwe, wereldwijde gebruiksvoorwaarden stelde een aantal Europese privacycommissies vragen aan Facebook. ‘Deze was bijzonder karig met precieze antwoorden en weigerde ook in te gaan op de vraag om de toepassing uit te stellen’, aldus de Privacycommissie.

Nationale privacywetgeving

Het netwerk aanvaardde niet dat het gebonden is aan de nationale privacywetgeving van België, Nederland en Duitsland, klinkt het nog. Facebook aanvaardt enkel toezicht door de Ierse commissie.

In de aanbeveling wordt nu vastgesteld dat de Belgische commissie bevoegd is en het Belgisch recht van toepassing is. ‘Eenvoudig omdat elke nationale toezichthouder ertoe verplicht is voor haar inwoners privacybeschermend op te treden’, aldus de commissie. Het Belgische recht geldt omdat de groep ook een vestiging heeft in België.

Persoonsgegevens

In een persbericht verwijst de commissie ook nog naar een onderzoek door de interuniversaire onderzoeksgroep EMSOC/SPION, naar de manier waarop het netwerk omgaat met de persoonsgegevens van haar leden en mensen die het netwerk niet gebruiken, of er afstand van hebben genomen. ‘De resultaten van dit onderzoek zijn onthutsend’, aldus de commissie. ‘Facebook neemt een loopje met de Europese en Belgische privacywetgeving en dit op verschillende vlakken.’ Het netwerk zelf erkent enkel dat foutjes werden blootgelegd.

De aanbeveling van de Privacycommissie richt zich tot de drie betrokken doelgroepen, met in de eerste plaats Facebook zelf. Voorts gaat het ook om uitbaters van websites die gebruik maken van ‘social plug-ins’ en de internetgebruikers zelf.

‘Toestemming vragen’

‘We kunnen niet toelaten dat Facebook haar gebruikers, en zelfs niet-gebruikers, zonder hun toestemming volgt op andere websites’, zegt staatssecretaris voor Privacy Bart Tommelein (Open vld) in een persbericht. ‘Social plug-ins (knoppen op websites waar je op klikt als je die info wilt delen op sociale media) mogen geen onnodige gegevens doorsturen naar Facebook.’

Volgens Tommelein moet Facebook net als alle andere bedrijven haar gebruikers ondubbelzinnige toestemming vragen om de informatie die ze verzamelt via cookies te mogen gebruiken. Zeker voor advertentiedoeleinden.

‘Het bewustzijn rond privacy groeit overal ter wereld. Woensdag stemde het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden in met een wet die een eind maakt aan spionagepraktijken van bijvoorbeeld de NSA. Steeds meer mensen stellen zich ook terecht vragen bij de opmars van mondiale bedrijven die het niet nauw nemen met de privacywetten.’

Gerechtelijke stappen

‘Met deze aanbevelingen toont de Belgische privacycommissie, toont ons land, dat er grenzen zijn’, aldus Tommelein. ‘Zonder privacy geen vrijheid. Ik hoop dan ook dat Facebook deze aanbevelingen ernstig neemt. Zo niet zal de privacycommissie gerechtelijke stappen zetten.’

De Belgische privacycommissie stapt naar de rechtbank als Facebook de aanbevelingen die de privacycommissie vrijdag formuleert, zou blijven negeren. ‘Het dossier wordt nu reeds overgemaakt aan de procureur en wij sluiten niet uit dat er mogelijk ook een strafklacht zal uit voortkomen’, klinkt het tijdens een persconferentie. De privacycommissie is vast van plan om snelheid te maken. ‘Voor het einde van het jaar willen wij resultaat boeken.’

‘Facebook heeft ondertussen van ons vier keer meer tijd gekregen dan zij aan haar leden gegeven heeft om al dan niet in te stemmen met haar nieuwe gebruiksvoorwaarden. Wij gaan nu snel reageren. We spreken over weken.’

De privacycommissie hekelt ook in het bijzonder dat Facebook geen afdoende antwoorden geeft op haar vragen. ‘Alleen dit is reeds een inbreuk’, klinkt het.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden