• Bart Van Malderen (sp.a)

‘Minister Homans herleidt armoedebestrijding tot gaarkeukens'

Op de 1-euromaaltijden, een voorstel van Vlaams minister van Armoedbestrijding Liesbeth Homans (N-VA) kun je niet veel tegen hebben, maar structureel lossen ze niets op. Dat vinden oppositiepartijen Groen en SP.A, maar ook voor coalitiepartner CD&V is deze maatregel niet zaligmakend.

‘Voor iedereen die van de maaltijden gebruikmaakt, is dit geen slechte zaak, maar structureel? Dit is niet één, maar een hele reeks bruggen te ver.’ Dat vindt Bart Van Malderen (SP.A).

De minister maakte vandaag in De Standaard bekend dat ze het Antwerpse systeem van 1-euromaaltijden wil uitbreiden naar alle Vlaamse steden. Ook de overschotten in de warenhuizen moeten opgehaald en herverdeeld worden.

‘Minister Homans herleidt armoedebestrijding tot gaarkeukens', zegt Van Malderen aan deze krant. 'Armoede is bovendien niet beperkt tot de steden. De minister zet dit plan zeer luid in de etalage, om te verbergen dat de rest van haar plan weinig om het lijf heeft. Deze regering doet met zijn maatregelen deze groep mensen net pijn door de energie- en waterfactuur omhoog te brengen of de huurwaarborg te verlengen tot drie maanden.'

Leeflonen

Structurele maatregelen in alle domeinen zijn veel belangrijker, vindt ook Katrien Schryvers van coalitiepartner CD&V. ‘Je kan hier natuurlijk niet tegen zijn, het is een goed plan, maar structureel lost dit niets op. Om mensen uit de armoede te helpen, moet worden voorzien in huisvestingen en moeten kinderen alle kansen krijgen. Vergelijk het met leeflonen geven, hiermee los je louter een noodsituatie op.'

'Die ene maatregel die hier wordt geserveerd, zal armoede inderdaad niet wegwerken', voegt Cindy Franssen (CD&V) daaraan toe. 'Het plan biedt een aantal hefbomen, maar is niet zaligmakend.' Toch is Franssen ook positief over het voorstel. 'Het omvat een aantal verschillende thema's tegelijk en biedt een sociaal opbouwwerk, sociale contacten en sociale economietrajecten. Wij ondersteunen vooral structurele veranderingen, maar bepaalde projecten kunnen ook op structureel niveau een impact hebben. Er moet nu vooral een constructief overleg komen met alle partners.

Als minister heeft Homans de middelen en het gezag om armoede eindelijk echt aan te pakken, zegt An Moerenhout van Groen aan Belga. Alleen doet Homans dat volgens haar niet. De structurele aanpassingen zijn volgens Moerenhout het bouwen van meer sociale woningen of minstens de besparingen erop stop te zetten. ‘Ook kan ze het systeem van huurpremies uitbreiden.’ Daarnaast kan de kinderbijslag ingezet worden in de strijd tegen armoede, de kinderopvang meer betaalbaar en flexibel gemaakt worden en een effectief doelgroepenbeleid georganiseerd worden op de arbeidsmarkt.

Eerder toonde het Netwerk Tegen Armoede zich geen voorstander van het voorstel, omdat hiermee geen enkel gezin uit de armoede kan gehaald worden, aldus de organisatie.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden