Foto: BELGA

Concurrentiewaakhond onderzoekt duurder bier

De Belgische Mededingingsautoriteit heeft een ‘informeel onderzoek’ geopend naar de recente prijsverhogingen bij de brouwers AB InBev en Alken-Maes. De brouwers ontkennen dat er sprake is van prijsafspraken.

Het feit dat zowel de timing als de motivatie van de prijsverhoging zo synchroon verliep, heeft de Belgische Mededingingsautoriteit wantrouwig gemaakt, zo schrijft de krant De Tijd. Begin dit jaar kondigden AB InBev en Alken-Maes allebei aan dat ze in februari hun prijzen voor de horecaklanten zouden optrekken. Bij AB InBev ging het om gemiddeld 4 euro per vat, bij Alken-Maes was de orde van grootte niet duidelijk. Die prijsverhoging was volgens de bedrijven noodzakelijk om te kunnen blijven investeren in brouwerijen en producten.

Auditeur-generaal Véronique Thirion bevestigt dat de concurrentiewaakhond de jongste prijsverhoging aan het bekijken is. Al benadrukt ze dat er nog geen sprake is van een officieel onderzoek. Het gaat eerder om een informeel onderzoek, waarbij aan de betrokken partijen informatie wordt gevraagd.

‘Onafhankelijk’

De brouwers zelf ontkennen dat er sprake is van prijsafspraken. AB InBev en Alken-Maes benadrukken vrijdag dat ze hun prijzen zelf bepalen, op basis van de economische situatie en bijvoorbeeld ook hun geplande investeringen.

Om een succesvolle toekomst in België te garanderen, moeten we blijven waken over een weloverwogen prijszetting”, zegt AB Inbev in een reactie. ’Deze passen we dan ook aan in functie van de economische situatie op de markt, voornamelijk op basis van elementen die een invloed hebben op onze kosten of naar aanleiding van geplande investeringen en innovaties.’

Dat is ook de teneur van een reactie van Alken-Maes. De brouwer van merken als Maes, Cristal, Affligem en Grimbergen wil net als AB Inbev wel zijn medewerking verlenen aan het onderzoek.

Eerder onderzoek

In 2012 werd al eens een informeel onderzoek gevoerd naar een bijna gelijktijdige verhoging van de bierprijzen door AB InBev en Alken-Maes. De mededingingsautoriteit concludeerde toen dat er geen sprake was van ongeoorloofde informatie-uitwisseling tussen de brouwers, en dat de prijsstijgingen het gevolg waren van een normale marktwerking.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden