Foto: AFP

Toparchitecten Koolhaas en Nouvel willen Brussels congrescentrum bouwen

De Fransman Jean Nouvel, de Nederlander Rem Koolhaas en het Deense bureau Henning Larsen komen nog in aanmerking voor het ontwerp van het tweede deel van Neo, een congrescentrum en hotel op de Heizelvlakte.

De drie architectenbureaus hebben hun eerste ontwerpen ingediend. Dat melden minister-president van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest Rudi Vervoort (PS) en schepen van Financiën van de Stad Brussel Philippe Close (PS) in een persbericht.

Nu beginnen de bureaus aan een concurrentiedialoog met de opdrachtgevers, de stad Brussel en het Brusselse Gewest, in de loop waarvan ze hun project nog kunnen bijstellen.

De offertes die vandaag binnen zijn, worden geanalyseerd door een adviescomité dat aanbevelingen zal formuleren. De procedure bestaat uit drie rondes. De opdracht moet tegen volgend jaar toegewezen zijn.

‘Moet de eye catcher van Heizelplateau worden’

Voor minister-president Rudi Vervoort moet het congrescentrum het economische hart van het Neo-project vomen. ‘Van bij de aanzet wilden we een gebouw dat geldt als voorbeeld qua architecturaal ontwerp en duurzame ontwikkeling. Het moet de eye catcher van het Heizelplateau worden’, zegt hij.

In december hebben het gewest en de stad de overeenkomst voor het eerste deel van Neo ondertekend. Dat moet, naast een shoppingcentrum van 81.000 vierkante meter, ook 700 woningen en 20.000 vierkante meter kantoren bevatten. Ondertussen zijn de vergunningen hiervoor aangevraagd.

De Nederlandse architect Rem Koolhaas en zijn bureau O.M.A. zijn ook nog steeds in de running voor het nieuw VRT-gebouw. Daar zou nu elk moment duidelijk moeten worden welk architectenbureau als winnaar uit de bus komt.

Bron: BELGA

De podcasts van De Standaard