Jay Z gaat strijd aan met Spotify

Enkele grote namen uit de muziekwereld, onder wie Beyoncé, Rihanna en Chris Martin, steunen de nieuwe streamingdienst van de Amerikaanse rapper en zakenman Jay Z. Tidal wordt gepromoot als het eerste platform voor muziek en video dat in handen is van de artiesten zelf.

Mede-eigenaars Kanye West, Daft Punk, Alicia Keys, Madonna en andere muzikanten kondigden in New York een ‘nieuw tijdperk’ aan met de streamingdienst Tidal. Die werd in oktober opgestart en onlangs gekocht door rapper Jay Z.

De bedoeling is om de concurrentie aan te gaan met andere streamingdiensten zoals Spotify, Deezer en Google Play. De concurrentie is groot, maar de connecties van Jay Z in de muziekwereld kunnen een verschil maken.

Alicia Keys sprak in naam van de artiesten die samen op het podium stonden bij de voorstelling in New York. De muzikanten hopen dat Tidal een nieuwe richting voor de muziekindustrie betekent. Hun missie gaat verder dan commercie en technologie, klonk het. ‘We willen het belang van muziek in ons leven bewaren’, zei Keys.

Vergoeding

Jay Z zei aan Billboard dat artiesten bij Tidal meer geld zullen verdienen. Hoe de vergoedingen juist geregeld worden, is niet gezegd op de voorstelling. Jay Z zal onder meer artiesten aanmoedigen om nieuwe albums minstens een week voor de andere streamingdiensten exclusief op Tidal aan te bieden.

Muzikanten klagen vaak dat ze te weinig geld zien van hun digitale muziekrechten. ‘Het enige dat ik hoor is dat je album 17 miljoen keer is gestreamd en ze geven je een check van twaalf dollar’, zo omschreef ex-Beatle Ringo Starr de kwestie. ‘Ik begrijp dat niet.’

Vorig jaar haalde Taylor Swift daarom haar hele catalogus van Spotify weg. Tidal zal bijna al haar albums mogen streamen. De streamingdienst heeft ook deals met al de grote platenfirma’s, zo zei een vertegenwoordiger van het bedrijf.

Hoge kwaliteit

De streamingdienst is beschikbaar in 31 landen, waaronder België. Specifiek is dat Tidal muziek streamt in cd-kwaliteit, terwijl andere streamers zoals Spotify en Deezer muziek in een gecomprimeerd formaat als mp3 aanbieden.

Een abonnee betaalt 19,99 euro per maand voor de hoge kwaliteit, of tien dollar voor normale geluidskwaliteit.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden