
Fernand Huts koopt afvalverwerker Indaver
Fernand Huts, de grote baas van Katoen Natie kaapt de afvalverwerker Indaver weg voor de neus van grote internationale bieders. Huts is vooral blij dat hij het Franse Suez te snel af is geweest en dat Indaver opnieuw ‘Vlaams’ wordt.
Huts heeft 416 miljoen euro over voor een belang van 75 procent in Indaver. De overige aandelen zijn in handen van de Vlaamse overheid en een groep bedrijven. Als zij dat willen kunnen ze nog voor het eind van dit jaar hun belang tegen dezelfde prijs per aandeel doorverkopen aan Katooen Natie.
Bij de aankondiging zei Huts vanmiddag zelf dat het aanvankelijk een ‘mission impossible’ leek. Naast de Franse reus Suez en de Wallenbergs uit Zweden waren ook nog Japanners, Chinezen en de Nederlanders van Waterland in de race om het bedrijf over te nemen. Maar Huts lijkt de slag gewonnen te hebben op basis van snelheid, dealzekerheid én de hoge biedprijs van Katoen Natie: acht keer de recurrente bedrijfswinst.
Zelfs verkoper Delta, in handen van de lokale besturen in Zeeuws-Vlaanderen, was verrast door de snelheid. ‘Onze aandeelhouders komen maandag bijeen, maar dit punt staat niet op de agenda, we wisten niet dat het al zou kunnen’, zei Arnoud Kamerbeek, ceo van Delta. Huts en Kamerbeek zagen elkaar pas op de persconferentie van vanmiddag voor het eerst. De deal was een uur eerder getekend in Brussel door medewerkers van Huts.
Huts verwerft een bedrijf met een omzet van 533 miljoen, een bruto-bedrijfswinst van 111,9 miljoen en een nettowinst van 36,7 miljoen. Indaver telt 1.665 medewerkers. Die komen nu bij de 11.000 van Katoen Natie. Indaver is in gevaarlijk industrieel afval bij de top drie in Europa en is ook actief in niet-gevaarlijk en huishoudelijk afval in de Benelux en Ierland.