Foto: BELGA

Ooievaars luiden lente al in

Afgelopen weekend werden in het Belgische luchtruim honderden ooievaars gesignaleerd. Door het zachte weer waren de lentebodes er vroeger bij dan andere jaren, zo meldt Natuurpunt. Vorig jaar begon de grote intocht pas op 22 februari.

Vrijdag, zaterdag en zondag werden er honderden ooievaars waargenomen boven ons land, aldus Natuurpunt . Soms ging het zelfs over grote groepen: in het Henegouwse Roisin werden maar liefst 66 exemplaren gespot. In Vlaanderen waren er waarnemingen in elke provincie.

Ooievaars zijn echte trekvogels. Ze overwinteren in Zuid-Europa en Afrika, maar komen in de lente naar onze streken om er te broeden. De ‘Belgische’ ooievaar zat een tijdje terug nog in slechte papieren. Door de massale verdwijning van de vochtige hooilanden raakte de soort hier een groot deel van zijn favoriete voedselgronden kwijt. Verschillende projecten deden het tij echter keren, en bekende oorden zoals Planckendael en het Zwin zijn ondertussen geliefde ooievaarbastions geworden.

De lente kriebelde trouwens ook vroeg bij andere soorten: onder meer de kraanvogels, grutto’s en zomertaling werden gespot, naast een handvol dagpauwogen en de eerste salamanders.

Voor de grote amfibieëntrek is het echter nog wat te vroeg: de dagmaxima mogen dan wel vlot dubbele cijfers halen, maar ‘s nachts daalt het kwik toch nog onder de nul. Nog iets te koud dus om ook de padden en kikkers massaal te laten ontwaken.

Bron: BELGA
In het nieuws