Foto: blg

Crombez: ‘Goed dat er nu duidelijkheid is’

'Het is goed dat er nu duidelijkheid is. De verkiezing is nu begonnen,' reageerde John Crombez op de aankondiging dat Bruno Tobback kandidaat is om zichzelf op te volgen aan het hoofd van de sp.a. Crombez had eerder zijn kandidatuur reeds bekendgemaakt en wenste zijn opponent veel succes toe. Volgens hem worden het open verkiezingen met een keuze voor de leden.

Gewezen Vlaams minister Ingrid Lieten vond het goed dat minstens twee mannen de partij willen leiden. 'Ik heb alle vertrouwen dat de leden een goede keuze maken', aldus het Vlaams parlementslid, dat eraan toevoegde dat 'we intussen voortgaan met de vernieuwing van de partij'.

Ook Kamerfractieleidster Karin Temmerman vond het positief dat er meerdere kandidaten zijn voor het voorzitterschap van de partij. Ze hoopte op een 'faire en eerlijke strijd, en een goed debat'. 'Als de keuze gemaakt is, hoop ik dat iedereen zich achter die persoon schaart', zei ze nog.

'De leden kunnen nu oordelen over zijn voorzitterschap', zo reageerde oud-voorzitster Caroline Gennez op de kandidatuur van Bruno Tobback. 'Maar er is ook een sterke uitdager.'

Senator Bert Anciaux vond het 'prima' dat er nu twee volwaardige kandidaten zijn voor het voorzitterschap. Vroeger ging het vaak maar om één kandidaat. 'Er komt nu een open debat, wat noodzakelijk is binnen de partij', vond hij.

Voor Bart Van Malderen is de kandidatuur van Tobback geen echte verrassing. 'Nu kan het debat binnen de partij gevoerd worden. Voor een democratische partij is ook het interne debat belangrijk. Dat kan ons alleen maar sterker maken'.

Volgens Freya Van den Bossche moet een volwassen partij de strijd tussen verschillende kandidaten aankunnen. ‘Maar het moet respectvol verlopen. De verkiezingen bij Groen waren daarvan een mooi voorbeeld. Meyrem Almaci haalde het, maar haar tegenstander Elke Van den Brandt kwam er niet minder sterk uit en blijft binnen de partij een belangrijke rol spelen. Dat moet ook bij ons de bedoeling zijn. Wij willen geen gewonden en gekwetsten,’ zegt Van den Bossche vandaag in een interview met De Standaard.

Kamerlid Peter Vanvelthoven stelt op zijn beurt dat het feit dat er twee kandidaat-voorzitters zijn bij SP.A de partij kansen biedt omdat de leden zich echt kunnen uitspreken voor een voorzitter en het project waarvoor hij wil gaan. Vanvelthoven merkt op dat het alweer ‘een tijdje geleden’ is dat twee kandidaten het tegen mekaar zullen opnemen. ‘De verkiezingen zijn nu eens een keer niet geregeld aan de top, zodat de leden in alle beslotenheid kunnen kiezen. Het is een mooie oefening in interne democratie’, aldus de Lommelaar.

Hij verwacht ook dat Tobback en zijn tegenkandidaat John Crombez het spel hoffelijk zullen spelen. ‘Ik ken ze allebei en ze zullen wel beseffen dat als het niet netjes verloopt, ze hun eigen kandidatuur ondergraven en de partij een slechte dienst bewijzen’, luidt het.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden