Foto: Shutterstock

Monopoly geeft spel weg met écht geld: 20.580 euro

Al bijna een eeuw is het dé ultieme fantasie van elke Monopoly-speler en binnenkort is het eindelijk zo ver: naar aanleiding van de tachtigste verjaardag van het mythische gezelschapspel verdeelt de Franse afdeling van speelgoedmaker Hasbro vanaf maandag 80 Monopolyspelletjes die écht geld bevatten. Eén van de tachtig dozen is wel heel bijzonder, want die is namelijk volledig met euro’s gevuld, goed voor zo’n 20.580 euro.

In 1935 bracht de Amerikaan Charles B. Darrow, een werkloze man die al zijn geld verloor na de beurscrash in 1929, het spel op de markt. Ondertussen is het legendarische spel uitgegroeid tot het best verkochte gezelschapsspel ter wereld. Monopoly wordt inmiddels in 104 landen verkocht en geproduceerd in 41 talen.

Wie de komende weken het populaire bordspel in Frankrijk koopt, kan aangenaam verrast worden en in één slag zo maar eventjes 20.580 euro rijker worden. De Franse marketingafdeling van Hasbro verdeelt namelijk tachtig spelletjesdozen die écht geld bevatten onder alle Franse verdelers van Monopoly. ‘We hadden zin om iets unieks te creëren’, zegt Florence Gaillard, marketingverantwoordelijke bij de Franse afdeling van Hasbro.

Slechts één van de tachtig dozen is helemaal gevuld met écht geld: 41 biljetten van 500 euro, en een biljet van vijftig, twintig en tien euro. Die doos is in het totaal 20.580 euro waard. 69 andere dozen bevatten naast het Monopolygeld vijf briefjes van tien euro en vijf briefjes van twintig euro. Tien andere dozen bevatten vijf biljetten van twintig euro, twee biljetten van vijftig euro en één biljet van honderd euro.

‘We maken de droom van elke speler waar’, zegt Gaillard. De tachtig spelletjesdozen, waar je zelfs zonder het spel te spelen al ‘gewonnen’ hebt, werden gemengd onder 30.000 andere identieke Monopolydozen en dat in vijf verschillende edities van het spel: de klassieke Monopoly, de junior versie, de elektronische, de empire en de vintage editie.

Half januari werd de top-secret operatie voltooid in de Franse fabriek in Creutzwald. ‘Er is enkel één probleem. De echte biljetten zijn iets groter dan de nepbiljetten en dat is zichtbaar in de verpakking. Ook de doos is iets zwaarder’, zegt Gaillard. ‘Maar zolang er geen weegschalen naar de winkels worden meegenomen, gaat dat voor geen enkel probleem zorgen’, aldus Gaillard.