Juno verlamt noordoosten VS

De winterstorm Juno heeft het openbare leven aan de Amerikaanse oostkust verlamd. Uit voorzorg is een rijverbod afgekondigd in de metropool New York, behalve voor hulpdiensten en noodgevallen. Wie zich niet aan de regels houdt, riskeert een boete van 300 dollar (250 euro).


Het metroverkeer ligt er stil, scholen en andere openbare instellingen zijn gesloten. De urenlange sneeuwval hield even op in de nacht van maandag op dinsdag. In de loop van de dag verwachten meteorologen nog een sterke toename van wind en sneeuw. In het noordoosten zou de zogeheten blizzard 'levensbedreigende' vormen kunnen aannemen. Tot 60 miljoen mensen tussen Boston, New York en Philadelphia zijn getroffen.

De nationale weerdienst sprak van een mogelijk historische sneeuwstorm. Juno kan tot 90 centimeter sneeuw en hevige windvlagen brengen, wat grootschalige stroomuitval en enorme verkeershinder kan veroorzaken.

Onder meer de staten New York, Connecticut, Massachusetts, Pennsylvania en New Jersey zijn getroffen. Ook in Boston geldt een rijverbod. Auto's mogen enkel in noodgevallen de straat op. Langs de oostkust schrapten luchtvaartmaatschappijen meer dan 6.000 vluchten. Voor de kustplaatsen tussen Delaware en Maine wordt gewaarschuwd voor overstromingen.

Volgens de weerdienst kunnen de windvlagen aan de kust in Massachusetts dinsdag orkaansterkte bereiken. De storm zou zo krachtig genoeg zijn om de kustlijn blijvend te veranderen.

Door het rijverbod heerst in New York een ongewone stilte op de straten. Er rijden ook geen bussen en treinen. Om verkeerschaos te vermijden, waren al voor het noodweer openbare instellingen gesloten. Verschillende ondernemingen gaven de werknemers een dag vrij. Hulporganisaties brachten daklozen naar veilige onderkomens.

Het VN-hoofdkwartier aan de East River in New York blijft gesloten. De herdenking van de bevrijding van het concentratiekamp Auschwitz 70 jaar geleden, is een dag uitgesteld. In de basketcompetitie NBA zijn twee wedstrijden afgezegd.
In Massachusetts is het proces tegen de Boston Bomber uitgesteld, terwijl in Washington het Huis van Afgevaardigden een reeks stemmingen verschoof.

Verschillende luchtvaartmaatschappijen kondigden aan te zullen ingrijpen in het verkeer richting de oostkust. Volgens nieuwszender CNN zijn er maandag al 6.500 vluchten geschrapt en zullen het er dinsdag meer dan 3.100 zijn.

Op Twitter duiken de hashtags #blizzardof2015, #Snowmageddon2015 en #Snowpocalypse op:

Bron: Red/Reuters

De podcasts van De Standaard