Al Jazeera-journalisten krijgen nieuw proces

De drie journalisten van de Arabische nieuwszender Al Jazeera die in Egypte veroordeeld werden op beschuldiging van hulp aan de “terroristische” Moslimbroederschap, krijgen een nieuw proces. Dat besliste de hoogste rechtbank van het land donderdag.

Het Hof van Cassatie in Caïro behandelt het beroep dat de drie tegen hun veroordeling hebben aangetekend. Waarnemers hadden verwacht dat het hof de drie zou vrijlaten, als teken van goodwill aan Qatar, de thuisbasis van Al Jazeera.

De Australiër Peter Greste, de Egyptenaar Baher Mohamed en Mohamed Fadel Fahmy, die zowel een Egyptisch als een Canadees paspoort heeft, werden een jaar geleden opgepakt. In juni werden ze veroordeeld tot gevangenisstraffen tussen zeven en tien jaar. De zaak zorgde internationaal voor heel wat verontwaardiging.

Het Hof van Cassatie begon donderdag met de beroepszaak. Journalisten waren in de rechtbank niet toegelaten, maar volgens de advocaat van Peter Greste, Amr al-Deeb, verklaarde het hof het beroep ontvankelijk en beval het een nieuw proces.

Behalve van steun aan de Moslimbroeders van de in 2013 afgezette president Mohamed Morsi, worden de drie journalisten ook beschuldigd van het verspreiden van “vals nieuws”. De Moslimbroeders zijn officieel als terroristische organisatie bestempeld door de nieuwe machtshebbers in Egypte. De sterke man is president Abdoel Fatal al-Sisi, een generaal uit het Egyptische leger.

Bron: BELGA

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen