• De gemeenteraad in Staden.

N-VA’er zet meerderheid Staden op de helling

De verantwoordelijke voor de politieke impasse in Staden, Koen Demonie, overweegt om uit de N-VA te stappen en een eigen partij op te richten. Demonie daagde gisteravond niet op in de gemeenteraad waardoor het budget 2015 niet gestemd raakte. Hij wil wel deel blijven uitmaken van de meerderheid.

Staden heeft een erg krappe coalitie van Open VLD, SP.A en N-VA. Samen tellen die elf zetels, terwijl oppositiepartij CD&V er tien heeft. Maar het rommelt in de gemeente van Francesco Vanderjeugd (Open VLD), de jongste burgemeester van Vlaanderen.

De spanning in de West-Vlaamse gemeente was maandagavond te snijden. Iedereen vroeg zich af of Koen Demonie zou opdagen voor de laatste gemeenteraad van het jaar, met onder meer de begrotingsbespreking nog enkele zware punten op de agenda. De stoel van Demonie bleef leeg en dus verloor de coalitie zijn nipte meerderheid. Tien coalitieleden stemden voor, de tien oppositieleden van CD&V stemden tegen, zodat de begroting niet werd goedgekeurd.

Onafhankelijk

'Ik ga hoogstwaarschijnlijk door als onafhankelijke en blijf in de meerderheid. De kiezer heeft me daar een mandaat toe gegeven', aldus Demonie. Hij behaalde bij de gemeenteraadsverkiezingen op één na de meeste stemmen bij N-VA. 'Maar een schepenambt werd me niet gegund. Ik had ook geen inspraak en men gooide met tal van verwijten. Ik ging niet akkoord met enkele besluiten en zo is alles geëscaleerd', aldus Demonie. Hij nam het bijvoorbeeld niet dat de gemeente te dure gronden aankocht en zware vrachtwagens toeliet in straten die daar volgens hem niet voor bestemd zijn.

'Ook het budget moet herbekeken worden, want ook daar ging ik niet mee akkoord. Mijn beslissing is niet tegen de N-VA, noch op lokaal noch op nationaal vlak, want daar zitten enorm bekwame mensen, maar bepaalde personen hebben hier voor gezorgd', besluit Demonie.

Impasse

Burgemeester Vanderjeugd wil het woord impasse niet in de mond nemen om de instabiliteit in zijn gemeente te omschrijven. 'Als het woord impasse aan de orde is, zal ik dat zelf wel gebruiken', zei hij vanmiddag. Dat zijn gemeente onbestuurbaar dreigt te worden, wil hij niet gezegd hebben. 'We hebben nog overleg met alle betrokkenen, en hopen ook met Koen te spreken over zijn motieven. Onze inwoners hebben geen boodschap aan paniekvoetbal', klinkt het kort.

Hoe het verder moet in Staden is nog onduidelijk. Toch kan de keuze van Demonie voor opluchting zorgen, want er werd gevreesd dat hij zou overstappen naar CD&V. Met dat scenario stevende Staden af op onbestuurbaarheid.

Bron: BELGA

De podcasts van De Standaard