Foto: Reporters / Imago

Grote meerderheid Vlamingen wil vermogenswinstbelasting

De Vlaming is niet tevreden over het fiscale beleid. Bijna 85 procent is voorstander van een belasting op grote vermogens vanaf 1 miljoen euro. Dat blijkt uit een enquête die Knack en VTM door onderzoeksbureau iVox lieten uitvoeren bij 1.000 Vlamingen.

Een belasting op winsten uit vermogens krijgt ruime bijval, volgens de enquête toch. Meer dan de helft (57 procent) van de Vlamingen wil zelfs nog verder en alle winsten uit vermogens belasten. Er bestaat ook een groot draagvlak (65 procent), bij kiezers over alle partijgrenzen heen, voor een belasting op winsten uit het verhandelen van aandelen. De liberale kiezers (55 procent) tonen zich daar wel iets minder enthousiast dan de socialistische (76 procent).

De resultaten bevestigen een andere peiling eerder deze week van Het Laatste Nieuws. Daaruit bleek dat 84 procent van de Vlamingen gewonnen is voor een vermogenswinstbelasting. Die peiling werd uitgevoerd door AQ Rate bij 794 Vlamingen. De foutenmarge bedraagt 3,5 procent.

Over het vakbondsprotest lopen de meningen erg uiteen. Ongeveer 55 procent heeft er begrip voor, zo’n 42 procent helemaal niet. Bij de leeftijdscategorie tussen 35 en 54 jaar is de steun voor de stakers groot, bij de N-VA-kiezers veel minder (32 procent).

Enkele andere opvallende resultaten: 80 procent van de Vlamingen zegt persoonlijk getroffen te worden door de besparingen en 78 procent vindt dat de besparingen niet eerlijk verdeeld zijn.

Bron: BELGA
In het nieuws