Foto: Photo News

Sp.a wil klaarheid over ‘besparingspad Welzijn’

Oppositiepartij SP.A roept de Vlaamse regering vrijdag (opnieuw) op duidelijkheid te scheppen over 'het besparingspad in Welzijn'. Ze doet dat naar aanleiding van de alarmkreet van de Gezinsbond over de kinderbijslagen. Bij het kabinet van minister van Welzijn Jo Vandeurzen geeft men voorlopig geen commentaar.

SP.A vraagt al meer dan een week meer duidelijkheid over de geplande besparingen in het beleidsdomein Welzijn. 'De regering heeft een groeipad van 500 miljoen euro aangekondigd, maar uit de meerjarenraming is gebleken dat het budget Welzijn op het einde van de rit in 2019 met amper 8 miljoen euro zal stijgen', aldus Van Malderen. De oppositiepartij heeft al herhaaldelijk meer duidelijkheid gevraagd over die cijfers.

Woensdag nog vroeg de partij, gesteund door Groen en Vlaams Belang, om een onderzoek van het Rekenhof. Dat voorstel werd echter naar de prullenmand verwezen door de meerderheidspartijen (N-VA, CD&V en Open Vld). CD&V-fractieleider Koen Van den Heuvel verweet SP.A ook een gebrek aan 'intellectuele eerlijkheid'. 'U weet heel goed dat die meerjarenraming is opgemaakt op basis van constant beleid, dat men daarbij geen rekening houdt met nieuw beleid. Ik vind het dus heel goedkoop om nu te schermen met die 8 miljoen euro', aldus Van den Heuvel.

Toch blijft men bij SP.A aandringen op meer duidelijkheid. Minister Vandeurzen geeft voorlopig geen commentaar. 'Bij elke weigering om meer duidelijkheid te geven over de geplande besparingen wordt duidelijker dat de regering dit stinkend potje gedekt wil houden', dixit SP.A’er Van Malderen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden