Foto: AFP
Britten hoeven maar helft Europese schuld te betalen

Boekhoudkundige truc redt Cameron

De Britten hoeven maar de helft van het aan Europa verschuldigde bedrag van 2,1 miljard euro te betalen. Ook vervalt de rente en mag het bedrag in twee schijven overgemaakt worden. Dat heeft de Britse minister van Financiën, George Osborne, vrijdag bekendgemaakt.

Na meer dan vier uur onderhandelen in Brussel met de andere financiënministers in de eurogroep bereikten de Britten een akkoord met de Europese Unie om de terugbetaling van het verschuldigde bedrag te halveren en uit te stellen.

Het Verenigd Koninkrijk zal in plaats van de totale naheffing van 2,1 miljard euro nu over de brug komen met een totaalbedrag van 1,08 miljard euro. De oorspronkelijke deadline om het verschuldigde bedrag over te maken wordt bovendien verschoven van 1 december 2014 naar 1 september 2015. De betaling zal ook in twee schijven gebeuren.

Verrekend met teruggave volgend jaar

In werkelijkheid wordt het bedrag dat de Britten moeten betalen aan Europa niet gehalveerd. Het verschuldigde bedrag wordt gewoon verrekend met een teruggave die het Verenigd Koninkrijk volgend jaar zou ontvangen. De Britse minister Osborne was in elk geval opgetogen met het akkoord. Hij bestempelde het als ‘een resultaat voor Groot-Brittanië’, nog beter dan wat iedereen hoopte te bereiken.

Osborne liet bovendien verstaan dat de ‘EU-regels nu aangepast zullen worden opdat dit soort situaties nooit meer kunnen gebeuren’. Het akkoord kan de spanningen tussen het Verenigd Koninkrijk en Europa misschien enigszins ontmijnen. Dat is nodig gezien de migratieplannen van premier David Cameron nog steeds voor een tweespalt zorgen tussen de EU en Groot-Brittannië.

Om het succes van de eurosceptische partij Ukip te counteren beloofde Cameron immers dat hij de migratie vanuit de EU zou proberen te milderen als hij volgend jaar wordt herverkozen. Dat druist in tegen het vrij verkeer van personen en werknemers in de Europese Unie. Daarom kon Cameron ook niet terugkrabbelen in de discussie over de terugbetaling van 2,1 miljard euro aan Europa. Dat zou zijn politieke tegenstanders enkel meer munitie verschaffen.

Het akkoord bereikt op de eurogroep biedt Cameron nu een handige uitweg uit deze netelige situatie en haalt de lont ietwat uit het kruitvat.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden