
Cameron weigert Europese factuur van twee miljard euro te betalen
Groot-Brittannië betaalt tegen 1 december geen bijkomende factuur van twee miljard euro voor de Europese begroting van dit jaar. Dat heeft een woedende premier David Cameron vrijdag duidelijk gemaakt na afloop van een Europese top in Brussel. Volgens Cameron komt er een speciale ministeriële bijeenkomst om de situatie uit te klaren.
Cameron had vrijdagochtend de start van de beraadslagingen van de Europese staatshoofden en regeringsleiders over de economische situatie geblokkeerd om uitleg te eisen over de melding dat Groot-Brittannië 2,1 miljard euro extra moet ophoesten voor de Europese begroting van dit jaar. Zeven maanden voor de parlementsverkiezingen was het nieuws op de Britse eilanden donderdagavond ingeslagen als een bom. Alle politieke partijen richten er hun banbliksems op ‘Brussels’.
'We gaan niet opeens onze chequeboek bovenhalen en een cheque van twee miljard euro uitschrijven. Dat gaat niet gebeuren', zo verklaarde Cameron. De premier erkende dat nationale bijdrages aan de Europese begroting jaarlijks wat kleine aanpassingen ondergaan, maar 'het is nooit gebeurd dat een land gevraagd wordt binnen drie weken een rekening van twee miljard euro te betalen'.
'Het is totaal onaanvaardbaar dat een organisatie op dergelijke wijze functioneert en dat één van de grootste betalers op dergelijke wijze behandeld wordt', fulmineerde hij. Volgens Cameron kan ook de Europese Commissie hem nog niet precies zeggen hoe de berekening in elkaar steekt en zou het vooralsnog om schattingen gaan. Een extra ministeriële bijeenkomst moet duidelijkheid scheppen. 'Maar ik ga geen twee miljard euro betalen tegen 1 december.'
Cameron beloofde de Britse kiezers een referendum over het EU-lidmaatschap indien hij volgend jaar herverkozen wordt én de voorwaarden van het lidmaatschap kan heronderhandelen. De conservatief, die de hete adem van de eurofobe partij UKIP in de nek voelt, wees erop dat de factuur het debat niet vergemakkelijkt. 'Om in een organisatie te zitten die zegt dat je binnen drie weken twee miljard euro moet betalen: het Britse publiek vindt dat totaal onaanvaardbaar en ik dus ook.'
Cameron vond naar eigen zeggen steun bij ambtgenoten in Nederland, Italië, Griekenland, Malta en Bulgarije, die eveneens een extra factuur voorgeschoteld krijgen. De Brit citeerde zelfs wat de Italiaanse premier Matteo Renzi binnenskamers had gezegd. 'Dit is geen cijfer, maar een dodelijk wapen', zo zou Renzi volgens zijn Britse collega gezegd hebben.
De bijdragen van de lidstaten aan de Europese begroting worden berekend op basis van het bruto nationaal inkomen en de btw-inkomsten. De verdeelsleutel wordt opgemaakt op basis van projecties en herzien wanneer de definitieve cijfers voorhanden zijn. Lidstaten die het economisch beter dan verwacht doen, moeten dan wat extra bijpassen, en vice versa. Dat is normaliter een jaarlijkse routineklus.
Dat de factuur ditmaal zo hoog oploopt voor Londen, zou volgens ingewijden te maken hebben met herberekeningen die teruggaan tot 2002. Anderen verwijzen ook naar de impact van nieuwe Europese boekhoudnormen. Europees Commissievoorzitter José Manuel Barroso viel uit de lucht toen hij de vraag in de nacht van donderdag op vrijdag voor de voeten geworpen kreeg.
Cameron erkende wel dat de begrotingsexperts van de lidstaten de aanpassingen van de nationale bijdrages al enkele dagen geleden besproken hadden. Andere lidstaten kregen er beter nieuws. Zo moeten Duitsland en Frankrijk respectievelijk 780 miljoen en ongeveer één miljard euro minder betalen. België zou 170 miljoen euro terugkrijgen.
De rel komt bovenop de moeizame onderhandelingen die de lidstaten de komende weken met het Europees Parlement moeten voeren over tekorten in de Europese begroting voor dit jaar en de ontwerpbegroting voor 2015. Onder Britse en Duitse druk zijn de budgetten tot 2020 aanzienlijk teruggeschroefd. Ongeveer driekwart van de Europese begroting komt uit de nationale schatkisten. De Commissie en het Europees Parlement willen de nationale bijdrages verminderen in ruil voor meer eigen Europese inkomsten, maar dat stuit dan weer op grote weerstand in de hoofdsteden.
# Belga context View full context on [BelgaBox]
(belga)