Foto: AFPm

Cameron legt Europese factuur van twee miljard naast zich neer

Groot-Brittannië betaalt tegen 1 december geen bijkomende factuur van twee miljard euro voor de Europese begroting van dit jaar. Dat heeft een woedende premier David Cameron vrijdag duidelijk gemaakt na afloop van een Europese top in Brussel. Volgens Cameron komt er een speciale ministeriële bijeenkomst om de situatie uit te klaren.

Cameron had vrijdagochtend de start van de beraadslagingen van de Europese staatshoofden en regeringsleiders over de economische situatie geblokkeerd om uitleg te eisen over de melding dat Groot-Brittannië 2,1 miljard euro extra moet ophoesten voor de Europese begroting van dit jaar. Zeven maanden voor de parlementsverkiezingen was het nieuws op de Britse eilanden ingeslagen als een bom.

‘We gaan niet opeens onze chequeboek bovenhalen en een cheque van twee miljard euro uitschrijven. Dat gaat niet gebeuren’, zo verklaarde Cameron. De premier erkende dat nationale bijdrages jaarlijks kleine aanpassingen ondergaan, maar ‘het is nooit gebeurd dat een land gevraagd wordt binnen drie weken een rekening van twee miljard euro te betalen’.

‘Het is totaal onaanvaardbaar dat een organisatie op dergelijke wijze functioneert en dat één van de grootste betalers op dergelijke wijze behandeld wordt’, fulmineerde hij.

Volgens Cameron kan ook de Europese Commissie niet precies zeggen hoe de berekening in elkaar steekt. Een ministeriële bijeenkomst moet duidelijkheid scheppen. ‘Maar ik ga geen twee miljard euro betalen tegen 1 december.’

by

.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden