Duizenden fakkels verlichten frontlijn uit 1914

Om klokslag 19 uur werd vrijdag de frontlijn uit oktober 1914 verlicht door een mensenketting van 85 km lang. Van Nieuwpoort tot Ploegsteert stonden 8.400 fakkeldragers klaar voor een groots opgezette WOI-herdenking.

Op negen plaatsen werden historische momenten uit de Eerste Wereldoorlog herdacht met grote vuurkunstwerken. Op drie symbolische torens werden bovendien de namen geprojecteerd van alle oorlogsslachtoffers: de Belforttoren in Ieper, de IJzertoren in Diksmuide en het Koning Albert I-monument in Nieuwpoort.

Het Lichtfront was het eerste grote evenement van het WOI-herdenkingsprogramma GoneWest van de provincie West-Vlaanderen. De organisatie vroeg aan omwonenden om hun lichten te doven en liet de straatverlichting in de buurt van het evenement uitschakelen. Ook De Lijn kreeg een alternatieve dienstregeling toegewezen.

Een kijkje nemen ter plaatse was echter niet eenvoudig: er waren slechts vier kijkzones voorzien. De provincie raadde dan ook aan om Lichtfront op radio of televisie te volgen. Ook in de deelnemende gemeenten was het indrukwekkende schouwspel te volgen op groot scherm.

 

Ontroerende prinses Elisabeth

Vooral het slotstuk in Ploegsteert was beklijvend. Koning Filip en koningin Mathilde hielden er halt aan de Ploegsteert Memorial, maar het was vooral de 13-jarige prinses Elisabeth die zich met haar eerste openbare optreden liet opmerken met een zelfgeschreven tekst in de drie landstalen. 'We zullen hen die hier gevallen zijn nooit vergeten. Het is nu aan ons, aan de jongeren, om de fakkel hoog te houden en net zoals vandaag een lichtfront te vormen', vatte ze het opzet van Lichtfront samen.

 

'Ik was echt ontroerd op het einde', aldus Guido Decorte (CD&V), eerste gedeputeerde van de provincie West-Vlaanderen die alles organiseerde. 'Ik had nooit verwacht dat dit zoveel teweeg zou brengen. Het was een succes van begin tot eind, van Nieuwpoort tot Ploegsteert. Dit is fantastisch voor de provincie, als organisator van Lichtfront. We wilden vele mensen betrekken en we hebben er velen gelukkig gemaakt. Dat geeft enorme voldoening.'

 

 

 

In het nieuws
Niet te missen