Thom Yorke verrast met nieuw album

De verrassing van Thom Yorke is dubbel: een nieuw soloalbum én een release via BitTorrent. Waarom niet gewoon plaatjes uitbrengen zoals de rest?

Tomorrow’s modern boxes, zoals de plaat heet, is niet het eerste soloproject van Yorke. In 2006 was er al The Eraser. Sindsdien kwamen er nog twee albums uit van Radiohead, die allebei ook zonder ‘waarschuwing’ gelost werden.

Waarom nu via BitTorrent een album voor iedereen meteen bereikbaar maken? Omdat Yorke graag de touwtjes zelf in handen houdt. ‘Als dit goed werkt, kan het een effectieve manier zijn om een deel van de verkoop op internet in handen te houden van de mensen die het creatieve werk doen’, klonk het in een persbericht naar aanleiding van de release. ‘Zo kunnen zij de ‘gate-keepers’ omzeilen.’ Yorke noemt het een experiment.

Vorig jaar nog haalde Thom Yorke enkele albums van streamingwebsite Spotify, omdat de site artiesten te weinig betaalt. Onder meer The Eraser en een album van zijn ander project ‘Atoms for peace’ haalde hij van Spotify weg. ‘Vergis u niet: nieuwe artiesten die u ontdekt op Spotify zullen niet vergoed worden’, tweette Yorke toen. ‘Binnenkort zullen aandeelhouders wel in het geld zwemmen.’

Iedereen kan het eerste nummer Tomorrow’s modern boxes gratis downloaden. Het volledige album kost 6 dollar, of 4,73 euro. Yorke hoopt dat het systeem werkt, want ‘dan kan iedereen het doen zoals ons’. Er zullen in de winkels ook traditionele versies van het album te vinden zijn.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden