Foto: MHB Marc Herremans

‘61 procent Belgen wil kernwapens weg’

Uit nieuw onderzoek van de Universiteit Antwerpen blijkt dat 61 procent van de Belgen alle in België opgeslagen kernwapens weg wil. Het Vlaams Vredesinstituut heeft vrijdag de resultaten van de peiling bij meer dan 2.000 mensen gepubliceerd, naar aanleiding van de wereldwijde actiedag tegen kernwapens.

‘Alle kernwapens die op Belgisch grondgebied opgeslagen zijn, moeten worden verwijderd’, luidde de stelling die de onderzoekers voorlegden. 60,9 procent van de Belgen ging ermee akkoord, 23,8 procent was het oneens, 15,3 procent sprak zich niet uit. Opvallend: in Vlaanderen zijn er meer voorstanders van verwijdering (64,6 procent) dan in Wallonië (55,0 procent).

Er werd ook gekeken hoe het electoraat van de Vlaamse politieke partijen over de kwestie denkt. Bij elke partij is een meerderheid van de kiezers voor de verwijdering van de kernwapens, maar de verschillen lopen sterk uiteen: van 59,5 procent bij Open Vld tot 93,2 procent bij Groen.

Met de cijfers in de hand dringt de vredesbeweging er bij de partijen die over een federale regering onderhandelen op aan om 'de snelle en onvoorwaardelijke verwijdering' van de kernwapens uit België in het regeerakkoord op te nemen.

Volgens Pax Christi Vlaanderen 'dateren de kernbommen in Kleine-Brogel uit de Koude Oorlog en dragen ze op geen enkele manier bij aan onze veiligheid' Integendeel, luidt het, 'door zelf aan kernwapens vast te houden, zetten we een rem op nucleaire ontwapening wereldwijd'.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden