Foto: BELGA

Europa buigt zich over overname VIER en VIJF

De Europese Commissie opent een diepgaand onderzoek naar de participatie van Liberty Global in De Vijver, de eigenaar van televisiezenders VIER en VIJF. Aangezien Liberty Global ook eigenaar is van Telenet is de Commissie bezorgd dat concurrenten van deze ondernemingen van de televisiesector in Vlaanderen worden uitgesloten

Dat blijkt maandag uit een mededeling van de Commissie. Zo'n procedure is meer dan een formaliteit. De commissie kan, als die vrees terecht blijkt, bijkomende voorwaarden opleggen aan de overname.

Deze zomer raakte bekend dat Liberty Global samen met Corelio en Waterman & Waterman de gezamenlijke zeggenschap verwerft over De Vijver. Telenet nam niet enkel de aandelen van Sanoma over, maar tilde zijn belang in De Vijver meteen op tot 50 procent. De andere aandeelhouders Corelio en Waterman & Waterman (Wouter Vandenhaute en Erik Watté, nvdr) behielden elk 25 procent.

De Europese Commissie stelt nu vast dat die transactie een nauwe band creëert tussen 'de grootste televisieretailer in Vlaanderen' en 'twee van de vijf populairste vrij toegankelijke televisiezenders'.

Toegang

De Commissie maakt zich meer bepaald zorgen dat 'huidige of potentiële concurrenten' van Telenet voor de verkoop van televisiediensten niet langer toegang zouden kunnen krijgen tot VIER en VIJF. Het gaat daarbij zowel om klassieke concurrenten als om zogenaamde directe aanbieders van televisiediensten, die de kijkers bereiken via internet.

'Gelet op het belang van deze zenders voor de Vlaamse televisiekijkers en voor de televisieretailers die met Telenet concurreren, zou dit wellicht ertoe leiden dat de concurrenten minder druk op Telenet kunnen uitoefenen dan nu het geval is, waardoor Telenet de prijzen van televisiediensten voor consumenten zou kunnen verhogen', aldus de Commissie.

Daarnaast vrezen de Europese concurrentiediensten ook dat concurrerende televisiezenders 'moeilijker en/of onder aanzienlijk slechtere voorwaarden toegang zouden kunnen krijgen tot het kabelplatform van Telenet'. Met het oog op het belang van dat platform op de Vlaamse markt 'kan een strategie om concurrenten uit te schakelen een negatief effect hebben op de concurrentiekracht en het innovatievermogen van die zenders', zo luidt de mededeling.

De Commissie heeft tot 5 februari volgend jaar tijd om de transactie te onderzoeken. Het openen van het onderzoek zegt nog niets over de uitkomst ervan.

Constructief samenwerken

Liberty Global en Telenet nemen er nota van dat de Europese Commissie heeft besloten om een meer diepgaand onderzoek te doen naar de voorgenomen participatie in De Vijver Media. 'Wij blijven constructief samenwerken met de Commissie en blijven ervan overtuigd dat de voorgenomen transactie te zijner tijd zal worden goedgekeurd', reageren Telenet en Liberty Global.

Bron: DS/BELGA
In het nieuws