Foto: BELGA

SP.A: ‘Bourgeois moet zelf ook consequent zijn’

SP.A-fractieleider Bart Van Malderen deelt de kritiek van minister-president Geert Bourgeois (N-VA) dat Europese regels investeringen bemoeilijken. Alleen is het hem niet duidelijk welke investeringen de Vlaamse overheid wil doen.

‘Geert Bourgeois heeft gelijk als hij van de Europa een consequente houding vraagt in verband met grote investeringen, maar dan moet de Vlaamse minister-president ook zelf consequent zijn en duidelijkheid scheppen over de investeringen van de Vlaamse overheid zelf’, reageert Van Malderen op de uitspraken van Bourgeois over het Oosterweel-dossier.

‘Ik heb uit het regeerakkoord helaas nog niet kunnen afleiden waar en hoeveel de Vlaamse overheid wil investeren in mobiliteit, in onderwijs of in rusthuizen’, voegt hij daaraan toe.

Bourgeois hekelt de houding van de Europese Unie in verband met grote investeringen. Enerzijds dringt de Europese Commissie aan op grote investeringen, maar anderzijds worden overheden door steeds strengere Europese begrotingsregels gedwongen die grote investeringen op te nemen in de begroting. En dat botst dan weer met de strikte Europese begrotingsorthodoxie, klinkt het.

Ook Bourgeois is voorstander van die begrotingsdiscipline, maar wil het debat aangaan over de Europese regels. De minister-president noemt de houding van de Europese Unie ‘weinig consequent’ en vindt dat de Europese regels investeringen door overheden bemoeilijken.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden