B-Fast-dokter: ’B-Fast niet opgeleid om infectieziekten zoals ebola te behandelen'

Meer dan twintig artsen roepen de westerse landen op om mensen naar West-Afrika te sturen om te helpen bij de bestrijding van ebola. ‘Gaan we echt wachten tot het virus aan onze voordeur staat?’ Een team zoals B-Fast is er echter niet voor langdurige interventies, zegt Nico Rooselaer, urgentiearts in het ASZ te Aalst. Bovendien is het team niet opgeleid om infectieziekten zoals ebola te behandelen.

Als er een natuurramp is, dan zijn westerse landen meteen bereid een B-fast team te sturen. ‘Waarop wacht het Westen om nu Liberia, Guinee en Sierra Leone te helpen?’ vragen de artsen zich af in een opiniestuk in onze krant.

USAID en de Europese Commissie hebben aangekondigd dat ze 200 miljoen euro vrijmaken, maar volgens viroloog Marc Van Ranst is dat niet voldoende. ‘Je hebt mensen nodig’, zegt hij.

‘Bij het B-fast team wil men gaan, ons laboratorium is er klaar voor, maar je kunt geen vliegticket kopen en eraan beginnen’, voegt hij eraan toe. ‘Dit moet georganiseerd zijn, er moet genoeg omkadering en geld zijn en er moet een politiek mandaat zijn.’

'B-Fast niet gericht op langere interventies'

Nico Rooselaer, urgentiearts in het ASZ Aalst, reageert in 'De Ochtend' op Radio 1 dat het concept van B-Fast niet gericht is op langere interventies in het buitenland, onder meer door de infrastructuur. 'Bovendien heeft het personeel een engagement met een ziekenhuis om voor een korte periode afwezig te zijn. Hier spreekt men van verschillende weken.' De urgentiearts stipt ook nog eens aan dat er daarnaast nog een quarantaineperiode in acht genomen moet worden, ongeveer 21 dagen.

Volgens Rooselaer zijn grotere ngo's, zoals bijvoorbeeld het Rode Kruis beter uitgerust voor een crisis zoals de ebola-epidemie. 'Zij hebben meer opgeleid personeel en mensen die zich geëngageerd hebben om langere periodes in het buitenland te vertoeven', klinkt het. 

Volgens Rooselaer bewijst B-Fast vooral zijn nut bij acute situaties zoals overstromingen of aardbevingen, waar kortstondige intenstieve medische zorgen verwacht worden. Infectieziekten zoals ebola behandelen, daar zegt Rooselaer niet over de nodige expertise te beschikken. En alle 250 leden van B-Fast een extra cursus laten volgen, zou teveel tijd vergen, aldus de urgentiearts.  

In het huidige versnellende tempo waarmee de epidemie om zich heen grijpt, zal het ebolavirus in Liberia binnen twee maanden meer dodelijke slachtoffers hebben gemaakt dan malaria in een heel jaar.

Bron: Red./Radio1

De podcasts van De Standaard