• Rudy Demotte legt de eed af.

Demotte verdedigt twee minister-presidenten

Rudy Demotte (PS), de nieuwe minister-president van de Franse gemeenschap, heeft de ontdubbeling van de minister-presidentschappen van de Franse gemeenschap en het Waals gewest verdedigd. MR heeft felle kritiek op die beslissing.

Rudy Demotte omschreef de keuze dinsdag, in de marge van de eedaflegging, als een van de gevolgen van de zesde staatshervorming die de bevoegdheden van de deelstaten uitbreidt. ‘Toen ik minister-president was van zowel het Waals gewest als de Franse gemeenschap, heeft men vaak betreurd dat ik met die dubbele pet de gemeenschap zijn eigen gezicht ontnam. Nu krijgt die wel een eigen gelaat.’

Demotte was Waals minister-president sinds 2007 en minister-president van de gemeenschap sinds 2008, maar toont geen ontgoocheling omdat hij die eerste functie nu verliest aan Paul Magnette. Hij wees dinsdag onder meer op de zeer goede verkiezingsscore van zijn partijgenoot.

Oppositiepartij MR vindt de ontdubbeling onaanvaardbaar. ‘Het wordt dus helaas bevestigd: terwijl aan de burgers besparingen wordt gevraagd, creëren PS en CDH een dubbel minister-presidentschap en bijkomende ministerposten voor zichzelf’, stelde Willy Borsus, MR-fractieleider in het Waals Parlement.

Enkel Jean-Claude Marcourt (PS) en René Collin (CDH) zetelen in beide regeringen. Daardoor stijgt het aantal afzonderlijke ministersposten van 11 naar 13, zo argumenteert de MR.

Bron: BELGA

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen