Foto: Bart Dewaele

Vuye (N-VA) hekelt ‘stoelendans’ in regering

Kersvers N-VA-kamerlid Hendrik Vuye heeft vragen bij de wissels die het CDH doorvoert in de federale regering. Door het vertrek van vicepremier Joëlle Milquet naar de regering van de Franse Gemeenschap zou CDH-kamerlid Cathérine Fonck staatssecretaris worden in de federale regering in lopende zaken. Volgens Vuye is dit zinloos. 'Het heeft geen zin virtuele postjes in stand te houden'.

Milquet is zondag aangeduid als minister van Onderwijs en Cultuur in de Franse Gemeenschap. Melchior Wathelet, nu cdH-staatssecretaris in de aftredende federale regering, neemt haar plaats in en wordt dus ontslagnemend vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken. Zijn plaats als ontslagnemend staatssecretaris wordt ingenomen door Fonck.

Pakketje

'Een regering in lopende zaken mag geen politieke beslissingen nemen en voor een staatssecretaris rest er op dit moment bijzonder weinig aan echte bevoegdheden of taken. Wathelet had dat pakketje gerust mee kunnen nemen in zijn nieuwe functie in lopende zaken. Het heeft geen zin om virtuele postjes in stand te houden', zegt Vuye.

Het is niet de eerste keer dat een regering in lopende zaken wissels doorvoert. Tijdens de politieke crisis na de verkiezingen van 2010 nam Charles Michel (MR) ontslag als minister van Ontwikkelingssamenwerking om MR-voorzitter te worden. Ook hij liet zich toen opvolgen door een staatssecretaris van zijn partij, met name Olivier Chastel. Die liet zich echter niet als staatssecretaris opvolgen. Chastel nam zijn bevoegdheden, Europese Zaken, gewoon mee.

Bron: BELGA

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen