Foto: belga

Magnette en Demotte minister-president in Wallonië

PS-voorzitter Paul Magnette wordt de nieuwe minister-president van de Waalse gewestregering. Dat heeft zijn partij meegedeeld. Magnette volgt Rudy Demotte op, die wel MP van de Franse gemeenschapsregering blijft. Joëlle Milquet (CDH) verdwijnt uit de federale regering en wordt minister in de Franse gemeenschapsregering. Haar partijgenoot Melchior Wathelet wordt minister van Binnenlandse Zaken tot er een nieuwe federale regering is.

In Franstalig België zijn de gewest- en gemeenschapsregering niet samengevoegd, in tegenstelling tot Vlaanderen. De regeringen van Wallonië en de Franse gemeenschap worden wel door dezelfde partijen gevormd: de PS en CDH. 

Demotte (PS) blijft de minister-president van de Franse Gemeenschap, een functie die hij sinds 2009 uitoefent en tot nu toe combineerde met het minister-presidentschap van de Waalse regering. Die laatste rol wordt nu overgenomen door Magnette.

De Waalse regering

Paul Magnette is naast voorzitter van de PS ook burgemeester van Charleroi. In zijn Waalse regering krijgt hij het gezelschap van partijgenoten Jean-Claude Marcourt, minister van Economie, Industrie, Innovatie en Digitalisering, van Paul Furlan, minister van Lokale Besturen, Wonen en Energie, van Christophe Lacroix, minister van Begroting, Ambtenarenzaken en Administratieve Vereenvoudiging en van Eliane Tillieux, minister van Werk en Vorming.

Voor de CDH wordt Maxime Prévot de minister van Openbare Werken, Gezondheid, het Patrimonium en Kinderbijslag. Carolo Di Antonio is voortaan de minister van Milieu, Dierenwelzijn, Ruimtelijke Ordening, Mobiliteit en Luchthavens. René Collin is bevoegd voor Landbouw, Natuur en Toerisme. André Antoine, ook CDH, gaat het Waalse Parlement voorzitten. 

De Franse gemeenschapsregering

Onder Demotte en voor de PS wordt André Flahaut de begrotingsminister, Isabelle Simonis de minister van Jeugd en Gelijke Kansen en Rachid Madrane de minister van Jeugdhulp, Justitiehuizen en Brussel. Jean-Claude Marcourt zal ook in deze regering minister zijn, bevoegd voor Hoger Onderwijs, Wetenschapsbeleid en Media.

Aan de zijde van de CDH zijn er twee ministers in deze regering. Joëlle Milquet, kopstuk van de CDH, wordt de minister van Leerplichtonderwijs (lagere en middelbare school), Cultuur en Kinderopvang. De andere is René Collin, ook minister in de Waalse regering. Voor de Franse Gemeenschap gaat hij zich bezighouden met sport.

Wathelet is nu ontslagnemend minister van Binnenlandse Zaken

Omdat Milquet meteen gaat zetelen in de Franse gemeenschapsregering, legt ze haar functie in de ontslagnemende federale regering neer. Partijgenoot en staatssecretaris Melchior Wathelet volgt haar op als minister van Binnenlandse Zaken en vice-premier, in afwachting van een nieuwe regering. Catherine Fonck (CDH) neemt op haar beurt de bevoegdheden van Wathelet over. Die zijn: Mobiliteit en Staatshervorming.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden