Foto: BELGA

‘Debroux in de steek laten onaanvaardbaar'

De burgemeester van Staden Francesco Vanderjeugd (Open VLD) vindt de kritiek van SP.A en N-VA op de aanpak van de woonwagenbewoners in Landen niet correct. De gebrekkige Vlaamse aanpak is volgens hem de kern van het probleem.

De burgemeester van Landen Gino Debroux wou met luide muziek woonwagenbewoners verjagen. Francesco Vanderjeugd, ook Vlaams parlementslid, noemt die methode ‘onorthodox maar argumenteerbaar’. Hij vindt het vooral ongehoord dat SP.A en N-VA de burgemeester van Landen Debroux in de steek laten. Die twee partijen hadden de afgelopen jaren meer kunnen doen voor de problematiek van de woonwagenbewoners, aldus Vanderjeugd.

‘De manier waarop burgemeester Debroux de Roma van Landense privégrond probeerde weg te jagen is zeker voor discussie vatbaar’, klinkt het. ‘Maar hem in de steek laten zoals ontslagnemende regeringspartijen SP.A en N-VA doen is onaanvaardbaar.’

Dat Debroux net door die partijen op de korrel wordt genomen, vindt Vanderjeugd niet correct. Volgens de Open VLD’er is het net de Vlaamse regering die de voorbije jaren tekort schoot om een oplossing te vinden voor de problematiek van de woonwagenbewoners.

‘Eigenlijk is de Landense situatie vergelijkbaar met de korst van een wonde. Velen zijn gefixeerd op de zichtbare korst, oorverdovende muziek om mensen weg te jagen. Slechts weinigen kijken naar de wonde, met name de gebrekkige Vlaamse aanpak om rondtrekkende Roma op te vangen en om hen menswaardig levensomstandigheden aan te bieden’, aldus Vanderjeugd.

Bron: BELGA
In het nieuws