• De woonwagenbewoners in Landen.

Woonwagenbewoners ook niet welkom in Overpelt

De woonwagenbewoners die de voorbije dagen neerstreken in Landen zijn vertrokken en hebben hun woonwagens in Overpelt neergezet. De burgemeester van Landen wilde hen gisteren verdrijven met luide muziek. Maar dat initiatief kon op weinig begrip rekenen. In Overpelt waren er geen afspraken gemaakt, zegt burgemeester Jaak Fransen.

De SP.A-burgemeester Gino Debroux had woensdag de hulp ingeroepen van een dj om de mensen te verjagen, maar uiteindelijk werd een onderhandelde oplossing gevonden. Kort voor elf uur vanmorgen verliet een eerste deel van de woonwagenbewoners zoals afgesproken het industrieterrein. ‘Die uittocht is probleemloos verlopen’, zegt de burgemeester.

'Nu doet iedere gemeente maar wat'

Intussen hebben de woonwagenbewoners hun woonwagens in Overpelt bij Lommel neergepoot en daarmee is het probleem verplaatst. De burgemeester van Overpelt Jaak Fransen (CD&V) verklaart in het VTM Nieuws dat er geen afspraken waren gemaakt en dat ze in principe niet welkom zijn. Hij heeft geen dj klaarstaan. Zijn gemeente kiest volgens hem voor dialoog om tot een 'verstandige en menswaardige' oplossing te komen.

Tegen zondagavond moeten ze het terrein verlaten, daarna volgen mogelijk juridische stappen. In het verleden heeft die aanpak gewerkt, luidt het.

'Het gebeurt wel vaker dat ze hier op ons industrieterrein Nolimpark neerstrijken', zegt eerste schepen Dirk Vanseggelen (CD&V). 'We maken verstandige afspraken met hen. Ze mogen 4 tot 5 dagen blijven en betalen voor het afval dat ze in een gehuurde container achterlaten.'

Vanseggelen vindt dat de Vlaamse overheid voor een structurele oplossing moet zorgen. 'Er is duidelijk nood aan uniforme richtlijnen om soortgelijke situaties aan te pakken. Nu doet iedere gemeente zomaar wat.'

Kritiek op decibelaanpak

De socialistische top verkettert het ‘vreemde initiatief’ van de SP.A-burgemeester van Landen. Ook David Geerts, SP.A-Kamerlid en schepen in Heist-op-den-Berg distantieert zich van de actie. 'Hoewel hij publiekelijk zijn bocht niet durft te maken, zal hij het achteraf ook wel oerdom vinden om een dergelijke manier van handelen maar naar voren te durven schuiven', stelt hij op zijn Facebookpagina.

SP.A-voorzitter Bruno Tobback noemde de muur van luidruchtige muziek ‘niet het beste idee ooit’. Maar hij vindt het onterecht om de burgemeester af te schieten. ‘Hij handelde te goeder trouw’, klinkt het.

Bij wijze van solidariteit organiseren de Jong-Socialisten vandaag een fuif voor de verjaagde woonwagenbewoners.

Bron: vrt/belga/vtm
In het nieuws