Foto: BELGA

De Persgroep heeft 245 miljoen over voor Nederlands-Deense uitgeverij

De Persgroep wil het mediabedrijf Mecom, actief in Nederland en Denemarken, overnemen voor 196 miljoen pond (245 miljoen euro). De directie van Mecom gaat akkoord met het bod, en adviseert de aandeelhouders in te gaan op het bod.

De overnameprijs is 32 procent hoger dan de slotkoers van het aandeel Mecom vorige vrijdag. Tegenover het jaargemiddelde gaat het om een bonus van 84 procent.Bedoeling is om Mecom van de beurs te halen.

Mecom is in Nederland ondermeer de uitgever van de regionale dagbladen De Limburger en het Limburgs Dagblad, verenigd in LMG. Daarnaast heeft het bij onze noorderburen ook de Wegener-groep in handen. Dat is de grootste uitgever van regionale dagbladen in het land. In Denemarken geeft het ondermeer Berlingske uit. In beide landen beschikt Mecom ook over een aantal drukkerijen.

Concentra

Wellicht valt LMG buiten deze transactie. Concentra bereikte in februari al een akkoord met Mecom over de overname van de twee bladen. Als de overname in de huidige vorm doorgaat, heeft De Persgroep hier geen bezwaar tegen, klinkt het. Als de deal met Concentra afsrping, zou De Persgroep ook LMG verwerven

Dus blijven in Nederland voor De Persgroep waarschijnlijk enkel de Wegener-kranten over. In 2012 lekte al uit dat De Persgroep een bod wou uitbrengen op de Wegener-groep. Dat draaide toen op niets uit. Mecom bleef echter vruchteloos zoeken naar een andere overnemer.

Maar omdat bij een verkoop van Wegener in Nederland bijna niets meer zou overblijven van Mecom, is het hele bedrijf in zijn geheel te koop gezet, klinkt het in de mededeling. Zo wordt De Persgroep in Denemarken in een klap ook een speler met meer dan 1.000 werknemers.

Toezichthouders

Als Mecom het bod aanvaardt, dan moeten de toezichtouders zich nog uitspreken. Het is mogelijk dat daarbij extra voorwaarden opgelegd. De Persgroep heeft in Nederland al De Volkskrant, het Algemeen Dagblad, Trouw en Het Parool in handen. Met de Wegener-groep er nog bij zou de groep een erg grote marktpositie verwerven. Bij de overname van de groep rond De Volkskrant in 2009 kreeg De Persgroep zo al de opdracht om het NRC af te stoten.

Overnamekas

Dat De Persgroep nog steeds op overnamepad is, verbaast niet. De groep heeft na een goed financieel 2013 een overnamekas van zo'n 80 miljoen euro ter beschikking.

Mecom draaide vorig jaar een omzet van 808 miljoen euro en telt ruim 3.700 werknemers. De omzet van De Persgroep kwam in 2013 uit op circa 900 miljoen euro. Daar werken 2.900 mensen. De groep boekt de helft van zijn omzet in België en de andere helft in Nederland.

In het nieuws