• Mehdi Nemmouche

Franse Syriëstrijder opgepakt voor aanslag in Joods museum

Er is een een doorbraak in het dossier van de aanslag op het Joods Museum in Brussel waarbij vorige zaterdag drie doden en één levensgevaarlijk gewonde vielen: in Marseille werd een 29-jarige verdachte opgepakt. Er werd een huiszoeking gehouden in het Kortrijkse.

Mehdi Nemmouche (29), uit het noord-Franse Roubaix, werd vrijdag bij een routinecontrole van de douane opgepakt aan het busstation Saint-Charles in Marseille. Hij stapte net van de bus Amsterdam-Brussel-Marseille toen hij werd gecontroleerd op drugs.

De bussen uit Amsterdam worden altijd grondig gecontroleerd. In de bagage van Nemmouche vonden de speurders een revolver, een Kalashnikov - naar verluidt van het type dat gebruikt werd bij de aanslag in Brussel - een go pro camera en een pet zoals de dader van de aanslag in het Joods museum er één droeg.

De man werd onmiddellijk aangehouden. Volgens het parket had hij ook een 'indrukwekkende hoeveelheid munitie van zwaar kaliber" bij zich. De Kalashnikov was gewikkeld in een vlag van de ISIL (De Islamitische Staat van Irak en de Levant, een vereniging van aan al-Qaeda gelieerde djihadistische organisatie.

Volgens federaal procureur Frédéric Van Leeuw zijn er ook videobeelden aangetroffen waarop een man - naar alle waarschijnlijkheid Nemmouche - zegt dat hij de feiten in Brussel gepleegd heeft, terwijl hij zijn wapens en kleren filmt. Tijdens de eigenlijke aanslag zou zijn camera niet gewerkt hebben. 

Volgens persagentschap Belga werd de man in voorlopige hechtenis genomen voor maximaal 96 uur, dus tot dinsdag, wegens moord en poging tot moord in verband met terrorisme, preciseerde een gerechtelijke bron. Als de speurders een nakende terreurdreiging inroepen, kan hij 144 uur lang vastgehouden worden, tot donderdag dus.

Syriëstrijder, overvaller

Na zijn arrestatie bewaarde hij het stilwijgen en hij lijkt dus niet echt mee te werken met het onderzoek. Nemmouche, die naar eigen zeggen geen vaste woonplaats heeft, was gekend bij de Franse veiligheidsdiensten omdat hij in 2013 in Syrië zou geweest zijn om er te strijden aan de zijde van extremistische moslims tegen het regime van president Assad.

In 2009 werd Mehdi Nemmouche in Frankrijk tot 2 jaar cel veroordeeld wegens zijn aandeel in een gewapende overval.  

Huiszoeking in Kortrijk

In België is de man niet gekend bij gerecht en veiligheidsdiensten. Er werd wel een huiszoeking uitgevoerd in het Kortrijkse, omdat er aanwzijzingen zouden zijn dat hij daar zou verbleven hebben na de aanslag in Brussel. Er worden daarover twee personen ondervraagd, maar het staat nog niet vast dat zij daadwerkelijk iets met de zaak te maken hebben. Ook in het Noord-Franse Tourcoing hield de politie huiszoekingen bij de grootmoeder en bij een van de tantes van Nemnouche.

Het federaal parket bevestigt de arrestatie en meldt dat ons land de uitlevering van de man vraagt.

Bron: Eigen berichtgeving, AFP, Belga

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen