• Vlaams fractieleider voor CD&V Koen Van den Heuvel

CD&V houdt boot wat af over 'miserietaks'

We zijn bereid om de 'verdeeltaks', in de volksmond al 'miserietaks' genoemd, te bekijken', zegt CD&V-fractieleider van het Vlaams Parlement, Koen Van den Heuvel. 'Maar wij vragen een volledige hervorming van de registratierechten. Ik hoor trouwens niet dat N-VA de miserietaks echt op tafel legt.'

De bal ging aan het rollen toen Lode Vereeck (Open VLD) gisteren bekend maakte dat de heffing de Vlaamse regering in 2013 72 miljoen euro heeft opgebracht, een stijging van 37 procent vergeleken met 2012.

SP.A en N-VA schoven elkaar nadien de zwarte piet door over wie nu het initiatief nam voor de zogenaamde 'miserietaks', die eigenlijk de 'verdeeltaks' heet.

Wat is de 'verdeeltaks'?

Wanneer mensen scheiden, scheidt ook hun gezamenlijke woning. Vaak koopt de ene partner het hele huis van de andere over. Op die som moeten de gewezen partners evenwel belastingen betalen: 1 procent vroeger, maar sinds augustus 2012 gaat het om 2,5 procent.

Weg ermee?

SP.A volgde donderdag in dS Avond het pleidooi van Vereeck om de miserietaks na de verkiezingen weer te laten vallen. ‘We hebben ons destijds sterk verzet tegen die belasting. Maar we stonden alleen in de regering. We hebben wel enkele sociale correcties uit de brand kunnen slepen voor de minstbedeelden’, aldus SP.A-fractieleider Bart Van Malderen in dS Avond.

Bij N-VA reageerde men vrijdag ‘verbaasd’ dat SP.A nu pleit voor de afschaffing van de verdeeltaks. ‘Zij waren in 2012 juist vragende partij voor die lastenverhoging.' Volgens N-VA-ondervoorzitter Ben Weyts heeft de N-VA binnen de Vlaamse regering het compromis over de verdeeltaks aanvaard ‘om de begroting in evenwicht te houden en de sociale uitgaven te beschermen’.

Waarop Van Malderen dat weer ontkende.'De iinvoering van de miserietaks was mee het gevolg was van een aantal N-VA-'fetisjen', namelijk besparen en een begroting in evenwicht.'

En dan nog CD&V

En dan moest CD&V nog reageren. Van den Heuvel heeft in het antwoord van Weyts alvast niet gehoord dat die de miserietaks effectief weer op tafel legt na de verkiezingen. 'Ze zeggen niet nee tegen een afschaffing.'

Dat doet CD&V ook niet bij voorbaat. Natuurlijk niet, dat zou politiek niet verstandig zijn, aangezien de verdeeltaks door de oppositie een 'asociale maatregel' wordt genoemd. Gevraagd naar wat Van den Heuvel daarvan vindt, zegt die: 'Voor een lastenverhoging krijgt men zelden applaus'.

Van den Heuvel pleit vooral voor een volledige hervorming van de registratierechten. 'De registratierechten moeten meer flexibiliteit toelaten en ervoor zorgen dat iedereen een huis kan kopen. Natuurlijk zijn we bereid om ook de verdeeltaks ook te bekijken. Maar het is duidelijk dat de volgende regering geen cadeaus zal kunnen uitdelen.'

Uitslag Vlaamse verkiezingen