Foto: pn

Kamervoorzitter André Flahaut laakt ‘ontoelaatbare inmenging’ Luc Coene

Gouverneur Luc Coene van de Nationale Bank pleit in een brief aan Kamervoorzitter André Flahaut voor de verwerping van een amendement dat aan de NBB de opdracht toevertrouwt een centraal aanspreekpunt op te richten voor de nummers van de bankrekeningen van Belgen in het buitenland. Flahaut is bijzonder ‘geërgerd’ door de tussenkomst van Coene, zo schrijft L’Echo dinsdag.

Het amendement in kwestie werd eind maart goedgekeurd in de commissie Financiën en er moet woensdag over gestemd worden in de plenaire vergadering van de Kamer. De tekst komt erop neer dat de buitenlandse bankrekeningnummers aan het centraal aanspreekpunt van de NBB moeten meegedeeld worden.

In zijn brief aan Flahaut zegt Coene dat hij ‘grote bezwaren’ heeft tegen het amendement omdat het de Nationale Bank een opdracht geeft ‘die geen enkele band heeft met haar normale opdrachten. Dit zal bij het publiek verwarring creëren over de identiteit van de NBB en de fiscale administratie’, aldus Coene.

Opdrachten uitvoeren

Flahaut stuurde echter een droog antwoord terug. ‘Gesteld dat de Kamer dit goedkeurt, zal het de Nationale Bank toekomen om - zoals elke rechtspersoon - de opdrachten uit te voeren die de wet oplegt’, luidt het.

De PS’er is naar eigen zeggen ‘geërgerd dat Coene zich blijft gedragen als de voormalige medewerker van Verhofstadt en nooit blijk heeft gegeven van een neutrale houding. Dit soort inmenging van een instelling in het democratisch proces is eerlijk gezegd ontoelaatbaar.’

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden