‘Ademtest kan mammogram vervangen’

Met een ademtest van slechts zes minuten kan effectief worden vastgesteld of een vrouw borstkanker heeft. De test is veilig en pijnloos, in tegenstelling tot het maken van een mammogram, de huidige methode. Dat blijkt uit een studie, onder meer door onderzoekers van Maastricht Universitair Medisch Centrum en Maastro Clinic. De resultaten van het onderzoek zijn woensdag gepubliceerd in het internationale wetenschappelijke tijdschrift PLOS ONE.

Borstkanker is de meest voorkomende vorm van kanker onder vrouwen. Liefst één op de acht krijgt met de ziekte te maken. In België worden vrouwen tussen 50 en 69 jaar om de twee jaar uitgenodigd voor een gratis mammografie. Die methode om borstkanker op te sporen, is ‘een pijnlijke en onplezierige methode, nog afgezien van mogelijke schadelijke gevolgen van de röntgenstraling’, aldus Roy Lalisang, medisch oncoloog bij het Maastricht UMC.

Andere stoffen in uitgeademde lucht

De ademtest, ontwikkeld in de Verenigde Staten, werd onderzocht bij 244 vrouwen in Nederland en de Verenigde Staten. Hij is gebaseerd op het feit dat er bij vrouwen met borstkanker andere stoffen in de uitgeademde lucht zitten dan bij vrouwen zonder de ziekte.

Met bijna 100 procent zekerheid bleek de test op die manier in staat borstkanker uit te sluiten. Gezonde vrouwen hadden namelijk in bijna alle gevallen een normale ademtest. In geval van een positieve ademtest werd in bijna 80 procent van de gevallen ook borstkanker herkend.

Bij een positieve ademtest moeten aanvullende onderzoeken plaatsvinden om borstkanker te bevestigen of uit te sluiten, aldus de onderzoekers.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden