Foto: Photo News

SP.A: ‘Maakt CD&V bocht over dierenwelzijn?’

'Wij steunen het voorstel voor een minister voor Dierenwelzijn, maar dan moet CD&V afstappen van het idee om de bevoegdheid onder Landbouw onder te brengen', zo reageert Bart Van Malderen, SP.A-fractieleider in het Vlaams Parlement, op het voorstel van Vlaams minister-president Kris Peeters om in de volgende Vlaamse regering een minister de expliciete bevoegdheid voor Dierenwelzijn te geven.

Door de zesde staatshervorming wordt Dierenwelzijn vanaf 1 juli een Vlaamse bevoegdheid. Voor Vlaams minister-president Kris Peeters is die bevoegdheidsoverdracht de ideale kans om een Vlaams dierenwelzijnsbeleid uit te stippelen. Als het van Peeters afhangt, komt er in de volgende Vlaamse regering een minister die expliciet bevoegd wordt voor Dierenwelzijn.

SP.A’er Bart Van Malderen steunt het idee van een minister van Dierenwelzijn. 'Maar wat ik opmerkelijk vind is dat CD&Vbij de bespreking van het Groenboek over de zesde staatshervorming ervoor heeft gepleit om de bevoegdheid Dierenwelzijn bij Landbouw onder te brengen. Dat lijkt ons door de conflicterende belangen absoluut geen goed idee. Wij steunen het voorstel van Peeters dus wel, maar we vragen ons af of de CD&V bereid is daarin een bocht te nemen?', vraagt Van Malderen zich af.

Eerder op de dag liet Gaia-voorzitter Michel Vandenbosch een gelijkaardig geluid horen. 'Ik kan me niet van de indruk ontdoen dat dit een charmeoffensief is. Een minister van Dierenwelzijn steunen we, maar dan mag die niet ook bevoegd zijn voor Landbouw want dan riskeren we opnieuw een machtsgreep van Landbouw over het dierenwelzijn', aldus Vandenbosch.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden